Linkuri accesibilitate

AP: Hamas a postat de pe 12 septembrie o simulare a invaziei pe rețelele de socializare


Cu o lună înainte ca luptătorii Hamas să treacă prin „Zidul de Fier” de înaltă tehnologie al Israelului și să lanseze un atac care a dus la moartea a cel puțin 1.200 de israelieni, ei s-au antrenat într-o repetiție generală cât se poate de publică.

Un videoclip de propagandă de două minute a fost postat de Hamas pe rețelele de socializare pe 12 septembrie, scrie Associated Press.

Videoclipul arată luptători care folosesc explozibili pentru a putea pătrunde printr-o replică a porții de frontieră cu camionete și apoi mută imaginea pe o construcție la scară mare a unui oraș israelian, folosind arme automate cu care trag în ținte de hârtie ale unor siluete omenești.

Exercițiul grupării islamice, numit operațiunea „Stâlp puternic”, a fost făcut cu militanți reali, înarmați, cu echipament de luptă, care distrug machetele turnurilor de beton ale zidului și o antenă de comunicații, așa cum au procedat și în realitate, în atacul de sâmbăta trecută.

În timp ce serviciile de securitate și informații extrem de apreciate ale Israelului au fost în mod clar surprinse de abilitatea Hamas de a doboră apărarea din Gaza, grupul pare să-și fi ascuns pregătirile pentru atacul pe care aveau să-l dea la vedere, remarcă sursa citată.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

Multimedia

România în milioane de povești. La mulți ani!
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:23 0:00
XS
SM
MD
LG