Linkuri accesibilitate

Armata israeliană bombardează estul oraşului Rafah, în timp ce evacuările populaţiei sunt în curs de desfăşurare


Palestinienii strămutați care au plecat cu bunurile lor din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, în urma unui ordin de evacuare al armatei israeliene, 6 mai 2024.
Palestinienii strămutați care au plecat cu bunurile lor din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, în urma unui ordin de evacuare al armatei israeliene, 6 mai 2024.

Aviaţia israeliană a bombardat, luni, estul oraşului Rafah, în Fâşia Gaza, în apropierea zonelor în care civilii palestinieni au primit ordin de evacuare, relatează Al-Aqsa, canalul oficial al Hamas, citat de Reuters.

Armata israeliană (IDF) anunţase anterior că a început să evacueze civilii din Rafah, oraş situat în sudul Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul, considerat de Israel ca fiind ultimul bastion al mişcării palestiniene Hamas. IDF a descris operaţiunea ca fiind "de o amploare limitată", fără a menţiona ofensiva terestră planificată şi aprobată de premierul Beniamin Netanyahu.

Locuitorii au fost invitaţi prin SMS, apeluri telefonice şi afişe în limba arabă să se alăture unei "zone umanitare extinse" la 20 de kilometri distanţă.

„Plouă cu găleata şi nu ştim unde să mergem. Am aşteptat cu îngrijorare să vină această zi, iar acum trebuie să caut un loc unde să-mi pot duce familia”, a declarat Abu Raed, un rezident local, pentru Reuters, prin intermediul unei aplicaţii de chat.

Explozii au fost auzite la scurt timp după prânz în estul oraşului Rafah.

Un oficial de rang înalt al Hamas a descris evacuarea ca fiind o „escaladare periculoasă”.

"Administraţia americană, împreună cu ocupanţii, este considerată responsabilă pentru acest terorism", a declarat Sami Abou Zouhri pentru Reuters, referindu-se la Israel şi la aliatul său american.

Evacuările privesc mai multe cartiere de la periferia oraşului Rafah: civilii sunt trimişi în tabere de corturi în oraşele Khan Yunis şi Al Mawasi, aflate în apropiere, potrivit radioului militar israelian.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a subliniat necesitatea unui atac militar, „în special în regiunea Rafah”, din cauza impasului în care se află negocierile dintre Israel şi Hamas privind încetarea focului şi eliberarea ostaticilor israelieni deţinuţi în Fâşia Gaza.

Discuţiile dintre cele două părţi de la Cairo sunt în impas de la atacul asupra unui punct de trecere de la Kerem Shalom, în Fâşia Gaza, revendicat de Hamas, care a ucis duminică patru soldaţi israelieni, potrivit unei surse „de rang înalt”, citată de postul de televiziune egiptean Al Qahera.

sursa: news.ro

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG