Linkuri accesibilitate

Atac armat lângă Moscova. Autoritățile ruse: Zeci de morți și peste o sută de răniți. ISIS a revendicat atacul


Împușcături și explozii la o sală de spectacole de lângă Moscova, pe 22 martie 2024. S-au înregistrat zeci de morți și peste 100 de răniți.
Împușcături și explozii la o sală de spectacole de lângă Moscova, pe 22 martie 2024. S-au înregistrat zeci de morți și peste 100 de răniți.

Mai multe persoane mascate - unele surse vorbesc despre trei, altele despre cinci - au deschis focul într-o sală de spectacole de lângă Moscova, la Krasnogorsk, vineri seară. Autoritățile vorbesc despre mai mult de 60 de morți și 100 de răniți. Organizația teroristă Stat Islamic (ISIS) a revendicat atacul.

Actualizare 03:08, sâmbătă, 23 martie 2024 - Numărul victimelor în urma atentatului săvârșit de un grup de atacatori mascați la sala de spectacol Crocus City Hall de lângă Moscova urcă la cel puțin 62 de morți, a anunțat serviciul federal de securitate al Rusiei, FSB, prin comitetul de investigație creat imediat după atac.

La acest bilanț, se adaugă și mai mult de 100 de răniți, unii dintre ei grav, se înțelege din anunțul autorităților ruse, citate de BBC.

Între timp, Statele Unite, Germania, Franța și alte state occidentale au transmis condoleanțe și și-au exprimat solidaritatea cu familiile victimelor și suferințele celor răniți.

Ucraina a spus că nu ar apela niciodată la metode teroriste contra civilor și că ce e de rezolvat „se rezolvă pe câmpul de luptă”.

CNN și Washington Post notează că în urmă cu o lună, pe 7 martie, ambasada americană din capitala Federației Ruse a anunțat că „monitorizează relatări potrivit căroa extremiștii au planuri iminente de a ținti mari grupuri de oameni la Moscova”.

În ciuda relațiilor glaciale dintre cele două state, Statele Unite au avertizat Kremlinul asupra informațiilor potrivit cărora teroriști islamici se pregătesc să țintească locații cu mulți vizitatori de la Moscova.

Aceasta în virtutea principiului clasic privind „datoria de a atrage atenția” a explicat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson, după atentatul de la Crocus City Hall.

Într-un discurs ținut marți, 19 martie, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a ironizat avertismentele spunând că seamănă mai degrabă cu „șantaj pe față cu intenția de a intimida și destabiliza societatea”.

Acesta a fost mai sângeros atac armat din Rusia de la criza ostaticilor de la școala Beslan din 2004, în care au fost ucise peste 330 de persoane.

Actualizare 23:30 - Gruparea teroristă Stat Islamic, cunoscută și sub numele de ISIS, a revendicat atacul, transmit CNN, ABC și The Guardian.

ISIS a dat o declarație în care a susținut că luptătorii săi ar fi „atacat o mare adunare pentru creștini din suburbia rusă a Moscovei”. Ei au vorbit în declarația lor despre „sute de răniți” și de provocarea de „distrugeri majore”.

Gruparea teroristă și-a asumat responsabilitatea pentru atac într-o scurtă declarație publicată vineri de agenția de știri afiliată ISIS Amaq pe Telegram.

„Luptătorii Statului Islamic au atacat o mare adunare de creștini în orașul Krasnogorsk, la periferia capitalei ruse, Moscova, ucigând și rănind sute și provocând mari distrugeri ale locului înainte de a se retrage în bazele lor în siguranță.”

Grupul nu a furnizat dovezi care să susțină cele afirmate.

Actualizare 22:26 - Împușcăturile de la Moscova sunt „o provocare deliberată a serviciilor speciale ale lui Putin”, afirmă serviciile de informații militare ucrainene.

„Aceasta este o provocare deliberată a serviciilor speciale ale lui Putin, despre care comunitatea internațională a avertizat. Tiranul Kremlinului și-a început cariera cu asta și vrea să o încheie cu aceleași crime împotriva propriilor cetățeni".a declarat Andrei Iusov, reprezentant al Direcției de Informații a ministerului ucrainean al Apărării (GRU), într-un comentariu pentru Ukrainska Pravda.

Iusov a făcut referire la atentatele cu bombă asupra apartamentelor moscovite care au dus la Al Doilea Război Cecen și la preluarea puterii absolute de Vladimir Putin. Despre aceste atentate a investigat și scris Anna Politkovskaia, jurnalista de la Novaïa Gazeta, care a fost ucisă în ziua în care Putin a împlinit 54 de ani.

Actualizare 22:15 - Elicopterele continuă să stingă incendiul la Crocus City Mall.

Pompierii colectează apă din rezervoarele din apropiere.

Agenția de stat Interfax raportează că pompierii au oprit răspândirea incendiului în clădirea centrului comercial. O parte semnificativă a sălii de concert a fost distrusă de flăcări, iar acoperișul s-a prăbușit parțial, în urma incendiului. Suprafața incendiului este în prezent de 13.000 de metri pătrați.

Actualizare 21:50 - Dmitri Medvedev, fost preşedinte rus, vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, a ameninţat că „Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă au legătură cu atacul de la Moscova".

Medvedev, care de când a început invazia rusă în Ucraina şi-a căpătat reputaţia de a fi o voce radicală a Kremlinului, a declarat pe Telegram că „niciun tribunal şi nicio anchetă nu vor ajuta, dacă forţa nu este contracarată prin forţă, iar execuţiile totale ale teroriştilor şi represiunea împotriva familiilor acestora nu sunt contracarate prin morţi”.

„Dacă se stabileşte că aceştia sunt terorişti ai regimului de la Kiev, este imposibil să se facă altfel cu ei şi cu inspiratorii lor ideologici”, spune Medvedev. „Toţi aceştia trebuie găsiţi şi distruşi fără milă ca terorişti, inclusiv oficialii statului care au comis o asemenea atrocitate”, mai spune Medvedev. „Moarte pentru moarte”, îşi încheie el mesajul.

Anterior, nu doar Podoliac, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a spus că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu atacul terorist de la Moscova, ci și Legiunea Libertatea Rusiei. Grupul de luptători ruşi anti-Kremlin cu sediul în Ucraina au negat orice implicare „Subliniem că Legiunea nu luptă împotriva civililor ruşi”, a declarat grupul, care arată în schimb spre „regimul terorist al lui Putin”.

Actualizare 21:45 - Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, spune că a mers la fața locului imediat după izbucnirea focului. Autoritățile au deschis un centru operațional de intervenție. Două elicoptere de stingere a focului au fost trimise în zonă încercând să stingă incendiul care s-a extins pe o suprafață mare, a spus Vorobiov, citat de Moskva Agency.

Peste 70 de echipe de ambulanță au fost trimise la fața locului, a spus guvernatorul.

Cel puțin 21 de persoane au fost internate în spital, a scris el pe Telegram.

În același timp, scrie RFE/RL Serviciul Rus, comunicațiile din zona capitalei ruse au dificultăți de funcționare.

Administrația americană a transmis condoleanțe. „Imaginile sunt îngrozitoare, sunt imposibil de privit... Încercăm să strângem mai multe informații”, a spus purtătorul de cuvânt John Kirby la o conferință de presă. „Gândurile noastre se îndreaptă, desigur, spre victimele acestui atac îngrozitor”, a adăugat el.

John Kirby a afirmat că nu există niciun indiciu în acest moment că Ucraina sau cetățeni ucraineni ar avea vreo legătură cu atacul de la sala de concerte. Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, a comentat că, dacă Statele Unite sunt sigure că Ucraina nu are nicio legătură cu atacul de la Crocus City Hall, atunci Washingtonul ar trebui să-i împărtășească Mosovei informațiile de care dispune.

Iar consilierul prezidențial ucrianean Mihailo Podoliac a comentat pe canalul lui de Telegram: „Să fie clar: Ucriana nu are absolut nicio legătură cu atacul și exploziile de la Crocus City Hall, din apropierea Mosovei - nu ar avea niciun sens. În primul rând, Ucraina se luptă cu armata rusă de mai bine de doi ani. Tot ce ține de acest război va fi decis pe câmpul de luptă. În al doilea rând, Ucraina nu a recurs niciodată la metode teroriste”.

Cu două săptămâni în urmă, pe 7 martie, Ambasada Statelor Unite la Moscova a avertizat în legătură cu riscul unor atacuri teroriste la Moscova. La acel moment, se spunea că acestea ar fi posbile „în următoarele două zile”, iar cetățenii americani erau sfătuiți să evite locurile aglomerate.

Pe 19 martie, Vladimir Putin a numit avertizările țărilor vestice cu privire la posibilitatea producerii unor atacuri terorite în Rusia „provocatoare” și menite să „intimideze și să destabilizeze”.

Actualizare 21:44 - Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că liderul de la Kremlin a fost informat „în primele minute” și „primește constant informații despre ceea ce se întâmplă și despre măsurile luate prin toate serviciile relevante”.

El a spus că Vladimir Putin „a dat toate instrucțiunile necesare”.

Actualizare 21:40 - Unul dintre suspecții din atacul de la sala de spectacole ar fi fost reținut, relatează o sursă Mash, pe Telegram. Forțele de securitate au blocat toate ieșirile din oraș. Conform informațiilor presei, poliția rutieră face controale aleatorii pe întregul șoseaua de centură a Moscovei.

Totodată, a fost deschis un dosar penal pentru „atac teorist”.

FSB transmite prin biroul de relații publice că, după cum arată datele preliminare, 40 de oameni au fost uciși și mai mult de 100, răniți. Serviciile speciale efectuează operațiuni de căutare, notează FSB.

Actualizare 21:20 - Ucraina nu are nicio legătură cu atacul - transmite, conform agenției France Press, președinția de la Kiev.

Mai multe persoane înarmate au deschis focul într-o sală de spectacole de lângă Moscova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:20 0:00

Actualizare 21:19 - Agenția TASS, care citează serviciile secrete rusești, spune că în urma atacului de la Crocus City Hall, 40 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite.

Serviciile speciale rusești desfășoară acțiuni operaționale de investigație, arată sursa citată.

Actualizare 21: 11 - Martori de la fața locului afirmă că acoperișul sălii de concerte s-a prăbușit parțial.

Actualizare 21:00: Canalul Tv rus 112 afirmă că mașina cu care au ajuns atacatorii la sala de concerte ar fi în parcarea centrului și că ar fi fost minată. De asemenea, că mai multe grupuri de securitate au intrat în Crocus Hall.

Actualizare 20:52 - Unitatea Specială de Răspuns Rapid a început o operațiune de curățare a sălii Crocus City. Filmările de pe rețelele de socializare arată momentul în care forțele speciale au intrat în clădire.

Actualizare 20:46: Ministerul de Externe al Rusiei a numit incidentul un „atac terorist”. Este cel mai mare atac terorist din Rusia Centrală în ceea ce privește numărul de victime de la atentatul cu bombă pe aeroportul Domodedovo din ianuarie 2011, care a ucis 37 de persoane și a rănit alți 172.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe Rus, Maria Zaharova, a spus că primește numeroase „apeluri telefonice de condoleanțe de la cetățeni obișnuiți din întreaga lume”.

„Comunitatea internațională este obligată să condamne această crimă îngrozitoare [atac terorist sângeros de la Moscova] !”

Este prima ieșire publică la nivel înalt din Rusia și care folosește termenul de „atac terorist”.

Știrea inițială

Cel puțin trei bărbați camuflați au deschis focul la Crocus City Hall, o locație populară pentru concerte din suburbiile Moscovei, a informat vineri seară agenția de presă de stat RIA Novosti, preluată de The Moscow Times.

RIA Novosti a relatat că indivizi înarmați „au deschis focul cu arme automate” și „au aruncat o grenadă sau o bombă incendiară, care a declanșat un incendiu”. Apoi „se presupune că au fugit într-o mașină Renault albă”, a spus agenția de presă.

Mai multe filmări transmise pe rețelele de socializare îi arată pe atacatori cum intră în foaierul sălii de concerte, înainte de concertul trupei Picnic, din care cel puțin unul trăge cu o armă de asalt în timp ce se deplasează prin clădire.

Informații încă neconfirmate vorbesc despre zeci de morți și răniți, scrie RFE/RL Serviciul Rus.

Primarul Mosovei, Serghei Sobianin, a scris pe Telegram că transmite condoleanțe famiilor victimelor.

Agenția de presă Reuters, care citează agenții de presă locale, transmite că 100 de persoane au fost evacuate din subsolul clădirii și că altele sunt blocate pe acoperiș.

Iar postul TV rus Channel 112 vorbește despre 40 de morți și încă 100 de răniți. Iar numărul victimelor e posibil să crească.

Se pare că zeci de oameni sunt blocați în clădire, de unde nu au cum ieși din cauza incendiului.

„Evacuarea oamenilor este în curs”, au declarat serviciile de urgență pentru agenția de presă TASS.

Imaginile publicate pe rețelele de socializare au arătat oameni care fug de focuri de armă și un incendiu masiv izbucnit în interiorul clădirii.

„Stăteam în holul de deasupra, unde erau balcoane, și am auzit împușcături. La început nu am înțeles ce s-a întâmplat. Apoi am văzut personal cum au intrat atacatorii și au început să împuște pe toată lumea, au aruncat cu cocktailuri Molotov și totul a fost incendiat. Am fost conduși la ieșire, dar ieșirea era încuiată. Am alergat peste tot prin Crocus City, încercând să găsim o cale de ieșire, dar fără rezultat. Am intrat în subsol și am așteptat acolo autoritățile să ne scoată afară”, a declarat un martor pentru „Atenție, știri”.

O altă sursă vorbește despre existența a cinci oameni înarmați care ar fi deschis focul.

Unitatea Specială de Răspuns Rapid (SOBR) - una dintre unitățile speciale federale și regionale ale Serviciului Federal al Trupelor Gărzii Naționale - este la fața locului. Tot acolo au ajuns și pompierii, care încearcă să scoată oameni din flăcări și să stingă focul, inclusiv din aer.

La toate aeroporturile, precum și în trenuri și gări și în locurile agomerate din Mosova au fost întărite măsurile de securitate.

Toate evenimentele sportive, culturale sau publice programate în capitala Rusiei în acest week end au fost anulate, anunță primarul Sobianin.

La ora 20:30 ora României, s-a auzit o a doua explozie la sala Crocus City, afirmă serviciile de securitate.

Forțele de securitate împing oamenii departe de clădirea Crocus. Potrivit informațiilor din presă, ei se tem că atacatorii ar fi putut mina incinta și se tem de o nouă explozie.

Crocus City este un loc popular pentru concerte, situat în apropierea unui centru comercial.

Vineri seară era programat concertul unei trupe numite „Picnic”, la care toate biletele au fost epuizate, potrivit datelor site-ului RedKassa.

Sala Crocus are 6.200 de locuri, potrivit site-ului Crocus. Sala este în incinta unui mall - Crocus City Mall, aflat la 60 de kilometri de Moscova.

Trupa Picnic este cunoscută pentru mesajele de susținere a lui Vladimir Putin, pentru care a susținut concerte inclusiv în campania electorală.

Opozantul cel mai vajnic al lui Putin, Alexei Navalnîi, era torturat în închisoare cu ascultarea la nesfârșit a pieselor sale muzicale, în care îi sunt aduse nesfârșite omagii liderului de la Kremlin.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG