Linkuri accesibilitate

Bilanțul atacului sinucigaș din Pakistan: 95 de morți, 225 de răniți


95 de persoane au murit și alte 225 au fost rănite în urma unui atac sinucigaș de la o moschee din Pakistan.
95 de persoane au murit și alte 225 au fost rănite în urma unui atac sinucigaș de la o moschee din Pakistan.

Cel puțin 95 de persoane au fost ucise și alte aproape 225 au fost rănite într-un atac despre care martorii au spus că a fost un atentat sinucigaș în interiorul unei moschei din orașul Peshawar din nord-vestul Pakistanului.

Majoritatea morților erau ofițeri de poliție, potrivit unui purtător de cuvânt al unui spital din Peshawar unde au fost tratate victimele atacului.

Zeci de răniți au fost transferați la spitalele din apropiere, a declarat un ofițer de poliție. Martorii oculari au declarat pentru RFE/RL că atacatorii sinucigași care stăteau în primul rând în spatele imamului au detonat veste explozive în timp ce credincioșii, inclusiv mulți polițiști și alți oficiali, s-au adunat pentru rugăciunea de după-amiază la Moscheea Poliției pe 30 ianuarie.

Talibanii pakistanezi, cunoscuți sub numele de Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP), au revendicat atacul.

Grupul radical a purtat o insurgență în Pakistan în ultimii 15 ani. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat explozia „odioasă”, a declarat purtătorul de cuvânt al său.

Atacul a avut loc la o moschee din Peshawar, pe 30 ianuarie.
Atacul a avut loc la o moschee din Peshawar, pe 30 ianuarie.

Premierul Shahbaz Sharif a condamnat atentatul și a spus că vor fi luate „acțiuni severe” împotriva celor care au fost în spatele lui.

El a ordonat autorităților să asigure victimelor cel mai bun tratament medical posibil. Corespondenții RFE/RL din zonă au spus că moscheea a fost frecventată de ofițeri de poliție și oficiali ai guvernului provincial ale căror birouri sunt situate în aceeași zonă.

Poliția a spus că echipele de salvare lucrează la fața locului, pe fondul așteptărilor că există mai multe victime îngropate sub dărâmături, în timp ce clădirea cu două etaje s-a prăbușit în urma exploziei puternice.

Fostul prim-ministru Imran Khan a condamnat, de asemenea, atentatul cu bombă, numindu-l „atac terorist sinucigaș”.

„Este imperativ să ne îmbunătățim colectarea de informații [și] să echipăm în mod corespunzător forțele noastre de poliție pentru a combate amenințarea tot mai mare a terorismului”, a scris Khan pe Twitter.

Peshawar este capitala provinciei Khyber Pakhtunkhwa, care se învecinează cu Afganistanul.

Această știre a fost actualizată cu bilanțul deceselor și al răniților.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG