Linkuri accesibilitate

Atac rusesc cu drone respins de apărarea ucraineană


Urmările unui atac rusesc cu drone asupra regiunii Zaporojie din 18 noiembrie 2023.
Urmările unui atac rusesc cu drone asupra regiunii Zaporojie din 18 noiembrie 2023.

14 drone lansate de Rusia în noapte 21-22 noiembrie au fost doborâte de apărarea anti-aeriană ucraineană, transmit autoritățile de la Kiev. La rândul său, Moscova anunță că a distrus 3 drone ucrainene deasupra Peninsulei Crimeea.

Potrivit unui comunicat al forțelor aeriene ucrainene, toate cele 14 drone Shahed lansate de Rusia au fost doborâte deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Zaporojie, Kiev, Jitomir, Vinița și Hmelnițki, transmite agenția Reuters. Oficialii militari adaugă că o rachetă de croazieră rusă a căzut în regiunea Zaporojie fără a-și atinge ținta.

Între timp, ministerul rus al Apărării a declarat că unitățile sale de apărare aeriană au distrus trei drone ucrainene deasupra Crimeei.

„Trei vehicule aeriene fără pilot ucrainene au fost distruse deasupra teritoriului Republicii Crimeea de apărarea aeriană”, a anunțat ministerul rus, potrivit Serviciului ucrainean RFE/RL.

Marți, forțele ruse au lovit infrastructura portuară din orașul Odesa din sudul Ucrainei. Comandamentul militar ucrainean de sud a raportat, de asemenea, lovituri asupra districtului Belhorod-Nistru, la sud-vest de Odesa, cu rachete care au lovit inclusiv clădiri administrative.

Rusia nu și-a folosit „rachetele de croazieră lansate din aer” de pe bombardiere de aproape două luni, a transmis ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a situației din Ucraina. Probabil, spun experții guvernamentali britanici, Rusia își constituie un nou stoc de rachete pentru o campanie de distrugere a infrastructurii naționale ucrainene, asemănătoare cu cea de anul trecut.

Casa Albă spune că este îngrijorată că, pe lângă drone, Iranul ar putea furniza Rusiei rachete balistice pentru a le folosi împotriva Ucrainei.

„În schimbul acestui sprijin, Rusia a oferit Teheranului o cooperare fără precedent în domeniul apărării, inclusiv în ceea ce privește rachetele, electronica și apărarea aeriană”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

În plus, cererea președintelui Joe Biden privind o finanțare SUA pentru apărarea Ucrainei, de peste 61 de miliarde de dolari, rămâne blocată în Congres. Aflat la începutul săptămânii în vizită la Kiev, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunțat că Pentagonul va trimite oricum arme suplimentare de 100 de milioane de dolari Ucrainei din stocurile existente ale SUA, inclusiv un alt sistem mobil de artilerie HIMARS.


La rândul său, Germania anunță că va sprijini Ucraina cu un alt pachet de ajutor militar în valoare de 1,3 miliarde de euro, care va include o unitate suplimentară de apărare aeriană IRIS-T, potrivit ministrului german al Apărării, Boris Pistorius.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită la Kiev, a declarat că se așteaptă la o întâlnire „dificilă” luna viitoare cu privire la aderarea Ucrainei la UE.

Comisia Europeană a recomandat deschiderea negocierilor oficiale de aderare, dar discuțiile nu pot începe decât dacă toate cele 27 de state membre sunt de acord.

„Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a-mi convinge colegii că avem nevoie de o decizie în decembrie”, i-a spus Charles Michel președintelui ucrainean.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG