Linkuri accesibilitate

Atac terorist la Nisa: Trei persoane au fost ucise, printre care o femeie decapitată


Franța, atac terorist lângă o biserică din Nisa
Franța, atac terorist lângă o biserică din Nisa

Un atacator înarmat cu un cuțit a ucis trei persoane, inclusiv o femeie care a fost decapitată, la o biserică din orașul francez Nisa, transmite poliția pentru Reuters. Incidentul a fost catalogat de primarul orașului drept unul terorist.

UPDATE: Un alt bărbat înarmat cu un cuțit a încercat să atace polițiștii pe o stradă din Avignon, informează presa franceză. El a strigat „Allah Akbar” și i-a amenințat pe polițiști, care l-au împușcat mortal.

Tot joi dimineață, un cetățean saudit a înjunghiat un membru al pazei la Consulatul francez din Jeddah. Atacatorul a fost arestat

Primarul din Nisa Christian Estrosi a transmis pe Twitter că atacul armat a avut loc la biserica Notre Dame, iar poliția a capturat atacatorul.

Ultimul bilanț al poliției vorbește despre trei decese și mai multe persoane rănite. O sursă din poliția a spus că o femeie a fost decapitată.

Atacul terorist vine la scurt timp după ce un profesor a fost decapitat de un tânăr musulman de origine cecenă care a vrut să se răzbune pentru că dascălul le-a arătat elevilor caricaturile Charlie Hebdo cu profetul Mahomed.

Pentru moment nu se știe dacă există o legătură între decapitarea profesorului și atacul de la Nisa sau vreo altă legătură cu caricaturile pe care musulmanii le consideră blasfemii.

De la uciderea profesorului, oficialii francezi au reiterat dreptul ca respectivele caricaturi să fie afișate, iar ele au apărut de numeroase ori la marșuri de solidaritate în memoria profesorului.

Acesta lucru a atras furia liderilor mai multor state majoritate musulmane care l-au acuzat pe președintele Macron de o politică anti-islam.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, le-a cerut turcilorsă boicoteze mărfurile franțuzești pe fondul poziției mai dure a Franței față de islamul radical. Într-un discurs televizat, el i-a îndemnat pe liderii mondiali să-i protejeze pe musulmani „dacă există opresiune împotriva musulmanilor în Franța”.

Erdogan l-a criticat furios pe omologul său francez Emmanuel Macron pentru că s-a angajat să apere valorile secularismului. Franța „nu va renunța la caricaturi”, a spus președintele Macron la începutul acestei săptămâni.

Secularismul de stat - sau laicitatea - este esențial pentru identitatea națională a Franței. Limitarea libertății de exprimare pentru a proteja sentimentele unei anumite comunități subminează unitatea, spune statul.

Cu două săptămâni înainte de atac, Macron a descris islamul ca pe o religie „în criză” și a anunțat noi măsuri împotriva „separatismului islamic”.

Şeful statului francez a ordonat „acţiuni concrete" și rapide împotriva propagandei islamiste radicale online şi „a cerut să se treacă rapid la acţiune şi să nu li se lase niciun răgaz celor care se organizează pentru a se opune ordinii republicane", a informat Palatul Elysee, la finalul unei reuniuni cu şase miniştri şi procurorul naţional antiterorist, Jean-François Ricard.

Franța are cea mai mare populație musulmană din Europa de Vest.

XS
SM
MD
LG