Linkuri accesibilitate

Atacul din Sri Lanka, în care au murit 290 de oameni, a fost susținut de rețele internaționale


Una dintre bisericile țintă ale atacului, Sfantul Sebastian
Una dintre bisericile țintă ale atacului, Sfantul Sebastian

Valul de bombe din Sri Lanka, care au explodat în timpul sărbătoririi Paștelui catolic, în care au murit 290 de oameni, a fost pus la cale cu ajutorul unei rețele internaționale, potrivit unor surse oficiale, citate de BBC.

Guvernul local a acuzat un mic grup local jihadist, National Thowheed Jamath, care s-ar afla la originea atacului, în condițiile în care până acum nimeni nu a revendicat atentatul.

Alți 500 de oameni au fost răniți în atacul cu bombe de tip kamikaze asupra a trei biserici și trei hoteluri în care erau cazați străini. Poliția a arestat 24 de suspecți, iar președintele a declarat stare de urgență pe tot teritoriul insulei aflate în Asia de sud, în Oceanul Indian.

Luni, o altă bombă a explodat pe stradă, în apropiere de una dintre bisericile care au fost victimă a atacului, în capitala țării, Colombo. Poliția se afla prin preajmă, încercând să dezamorseze o bombă aflată într-un vehicul folosit de atacatori. Se pare că nimeni nu a fost rănit în această deflagrație, potrivit AFP.

Autoritățile locale au fost avertizate în legătură cu atacul cu bombe de către micul grup local jihadist, în urmă cu două sptămâni, a anunțat un purtător de cuvânt al Guvernului. Informația nu a ajuns până la primul ministru sau la vreunul dintre membrii Cabinetului. Serviciile de informații erau înștiințate, dar nu au luat măsuri.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus că autoritățile cred că atacatorii au avut sprijin internațional. „Credem că atacurile nu au fost puse la cale de un grup din țară. A existat sprijin din partea unei rețele internaționale, fără de care aceste atacuri nu ar fi fost posibile”, a spus oficialul din Sri Lanka. Președintele țării intenționează să ceară sprijin extern pentru a putea localiza legăturile dintre atacatorii locali și rețeaua internațională. „Rapoartele serviciilor de informații arată că în spatele teroriștilor locali se află organizații teroriste internaționale”, a declarat administrația prezidențială.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a publicat avertismente de călătorie în Sri Lanka în privința cărora menționează că grupuri teroriste continuă să pregătească posibile atacuri pe insula din Asia de Sud.

În Duminica de Paște, la ora locală 8.45, s-au produs șase explozii consecutiv, într-un timp scurt. Trei biserici din Negombo, Batticaloa și Colombo au fost ținta atacului terorist, alături de trei hoteluri de lux din capitală.

În urma speculațiilor care au apărut despre autorii atacului, Guvernul a restricționat accesul la rețelele sociale. Grupul jihadist local considerat principal suspect nu are la activ atacuri de amploare, însă, în cursul anului trecut, a intrat în atenție odată cu acuzația că a distrus statui budiste.

Marea majoritate a victimelor provine din rândul localnicilor. Se pare că au pierit în atac circa 35 de străini, din Statele Unite, Marea Britanie, India, Portugalia, Australia, Japonia. Trei dintre cei patru copii ai celui mai bogat om din Danemarca, Anders Holch Povlsen, proprietar al unui lanț de magazine de îmbrăcăminte online, au murit în urma exploziilor.

Opt copii din Iași se aflau într-un schimb cultural la Colombo. Sunt teferi, adăpostiți într-o unitate militară și revin în țară joi, potrivit unui anunț al Ministerului român de Externe. De asemenea, două familii de români, cu copii, se aflau în vacanță în Sri Lanka și vor reveni tot joi în România.

Atacurile de duminică sunt cele mai sângeroase din Sri Lanka, de la finalul războiului civil care s-a încheiat în 2009. Războiul s-a terminat cu înfrângerea Tigrilor Tamili, gruparea care a luptat pentru drepturile acestei minorități vreme de 26 de ani, într-un conflict în care au murit aproape 100.000 de oameni. S-au mai înregistrat violențe între timp în martie 2018, când membri ai comunității budiștilor sinhala, majoritatea religioasă din Sri Lanka, au atacat moschei și proprietăți deținute de musulmani.​

XS
SM
MD
LG