Linkuri accesibilitate

Atacuri rusești cu rachete și drone în mai multe regiuni ucrainene


Imagine cu caracter ilustrativ, cu o explozie survenită în urma unui atac al armatei ruse asupra Kievului, în 2 ianuarie.
Imagine cu caracter ilustrativ, cu o explozie survenită în urma unui atac al armatei ruse asupra Kievului, în 2 ianuarie.

Armata rusă a lansat atacuri cu drone și rachete asupra unor clădiri civile și îndustriale din mai multe regiuni ale Ucrainei, au transmis Forțele aeriene ucrainene și oficiali guvernamentali.

Atacurile au vizat patru regiuni ucrainene, fiind lansate treisprezece drone și rachete - opt drone explozive de tip Shahed, două rachete Iskander și trei rachete S-300 - dintre care patru au fost doborâte, potrivit Forțelor aeriene ucrainene, citate de agențiile de presă.

Situri civile și „infrastructura critică” au fost atacate în centrul țării, în Poltava și Dnipropetrovsk, respectiv în est, la Donețkului și în sud-est, la Zaporojie, transmite Agenția France Presse (AFP).

Filip Pronin, guvernatorul regiunii Poltava, a scris pe Telegram că atacul a lovit un sit industrial din orașul Kremenchuk, provocând un incendiu, transmite la rândul ei Reuters, care notează că imaginile postate pe rețelele de socializare au arătat echipaje de urgență luptând cu un incendiu.

Rusia și Ucraina și-au intensificat atacurile pe care le efectuează una pe teritoriul celeilalte, țintele vizând infrastructură critică militară, energetică și de transport, subliniază agenția.

În regiunea sud-estică Zaporojie guvernatorul Yuri Malashko a spus că un „sit de infrastructură” a fost lovit de un atac cu drone. Echipajele de urgență se aflau la fața locului, a dar Malashko nu a oferit detalii despre pagube sau victime.

Conform Procuraturii din Donețk, o rachetă a căzut într-o zonă rezidențială a orașului, provocând avarii. Un băiat de 15 ani și un bărbat de 35 de ani ar fi suferit tăieturi și vânătăi, în într-un imobil vecin un rezident de 30 de ani a suferit traumatisme la cap, notează AFP.

Municipiile și orașele din apropierea frontierei ucrainene din est și sud au fost zilnic bombardate de la începutul războiului declanșat de Rusia în 2022, deși Moscova a negat constant că ar ataca zone rezidențiale.

Ucraina este dependentă de ajutorul din partea partenerilor occidentali pentru a contracara atacurile rusești, însă ajutorul din partea SUA și al UE este momentan în cumpănă, conchide agenția franceză de presă.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG