Linkuri accesibilitate

Rusia a reluat asaltul asupra orașului Bahmut


Luptele din estul Ucrainei, în special din jurul orașului Bahmut, sunt acerbe, spun reprezentanții armatei ucrainene.
Luptele din estul Ucrainei, în special din jurul orașului Bahmut, sunt acerbe, spun reprezentanții armatei ucrainene.

Armata ucraineană a declarat că a respins 49 de atacuri în ultimele 24 de ore în și în jurul orașului estic Bahmut.

„Inamicul nu renunță la planurile sale de a ocupa teritoriul nostru, în ciuda pierderilor semnificative”, a declarat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în actualizarea sa zilnică din 14 aprilie.

„Cele mai înverșunate bătălii continuă pentru Bahmut și Marinka” au adăugat reprezentanții instituției.

„Rusia a reluat asaltul” asupra lui Bahmutului, a declarat și Ministerul Apărării britanic în actualizarea sa din 14 aprilie, adăugând că forțele militare ruse și mercenarii Wagner „au îmbunătățit cooperarea”.

„Apărarea ucraineană încă deține districtele de vest ale orașului, dar a fost supusă unui foc de artilerie rusesc deosebit de intens în ultimele 48 de ore”, a declarat Ministerul Apărării britanic.

Pe 13 aprilie, Moscova a susținut că a oprit trupele ucrainene în Bahmut, dar șeful grupului de mercenari Wagner, legat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a spus că este „prea devreme” să spună că orașul a fost înconjurat.

Serhiy Chervatiy, un purtător de cuvânt al Grupului de Forțe de Est al Ucrainei, a declarat agenției de presă AFP că armata ucraineană încă mai comunica cu trupele din Bahmut și le-a putut aproviziona cu muniție.

„Acest lucru nu corespunde realității”, a spus Chervatiy ca răspuns la afirmațiile ruse.

Președintele rus Vladimir Putin, aflat în fața unui mandat de arestare din partea Curții Penale Internaționale, a ordonat armatei sale să obțină controlul complet asupra Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, zone despre care susține că Rusia le-a anexat.

Ucraina a indicat că va lansa în curând o contraofensivă pentru a recupera din teritoriul preluat de ruși. Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat pe 13 aprilie că Kievul nu va renunța la cererea sa ca forțele invadatoare ruse să se retragă din acele patru zone, precum și din Crimeea, pe care Moscova a anexat-o ilegal în 2014.

„Suntem uniți de principiile Cartei ONU și de convingerea împărtășită că Crimeea este Ucraina și va reveni sub controlul Ucrainei”, a spus Kuleba, vorbind printr-un link video la o adunare în capitala României, București.

„De fiecare dată când auziți pe cineva din orice colț al lumii spunând că Crimeea este cumva specială și nu ar trebui returnată Ucrainei, ca orice altă parte a teritoriului nostru, trebuie să știți un lucru: Ucraina nu este de acord cu aceste afirmații”, a spus el.

Kuleba a cerut, de asemenea, NATO să-i accepte țara și pe Georgia, de asemenea, ca membri. El a spus că viitorul summit NATO de la Vilnius ar trebui să prezinte „un plan clar privind când și cum va adera Ucraina”.

Vorbind la aceeași adunare, ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, a spus că aderarea la NATO a Ucrainei este necesară pentru a proteja nu numai securitatea țării sale, ci și a întregii regiuni a Mării Negre.

„Avem nevoie de un sistem de garanții care să facă imposibilă agresiunea din Rusia”, a spus Reznikov, care a participat la conferința din capitala României.

XS
SM
MD
LG