Linkuri accesibilitate

Armata israeliană anunță că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis

update

Armata israeliană spune că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis într-un atac nocturn asupra Beirutului.
Armata israeliană spune că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis într-un atac nocturn asupra Beirutului.

Armata israeliană a anunțat că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis în atacurile israeliene intense din ultimele zile. Șeful armatei israeliene promite să „ajungă” la oricine amenință Israelul.

Rezumat

  • Armata israeliană a anunțat că liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost ucis în urma atacurilor asupra clădirilor Hezbollah din capitala Libanului.
  • Atacurile aeriene au continuat până sâmbătă dimineață în sudul Beirutului.
  • Armata israeliană spune că atacă ținte din Valea Bekaa în această dimineață, după ce a detectat o rachetă trasă din Liban
  • Vineri, oficiali libanezi au declarat că șase persoane au fost ucise și 91 rănite într-un atac aerian, în timp ce bilanțul morților în urma atacurilor israeliene de la începutul săptămânii s-ar ridica la aproape 800 de persoane.
  • MAE precizează că, de la cei aproximativ 950 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora care şi-au înregistrat prezenţa în Liban la Ambasada României în Beirut, nu a fost primită nici o solicitare de evacuare.

Armata israeliană a declarat sâmbătă că l-a ucis pe Hassan Nasrallah, liderul grupării militante Hezbollah, desemnată organizație teroristă de către Statele Unite, în atacul de vineri (27 septembrie) de la Beirut.

Avichay Adraee, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, spune că Nasrallah, Ali Karki, comandantul frontului de sud al Hezbollah, și o serie de alți comandanți ai acestei grupări au fost uciși.

„Mesajul este clar: îi vom atinge pe toți cei care amenință cetățenii Israelului în nord, în sud și pe fronturi mai îndepărtate”, se arată în declarație.

Oficialii Hezbollah nu au confirmat moartea lui Nasrallah, dar o sursă apropiată grupului, care a cerut să rămână anonimă, a declarat că de vineri seară a pierdut contactul cu Hassan Nasrallah. Sursa, citată de AFP, nu a confirmat dacă Nasrallah a fost ucis.

Armata israeliană a publicat pe rețeaua X un anunț cu textul „Hassan Nasrallah nu va mai putea teroriza lumea”.

Șeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a promis sâmbătă că va „ajunge” la oricine amenință cetățenii israelieni, după ce armata a declarat că atacurile din Beirut din ziua precedentă l-au ucis pe șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah.

„Acesta nu este sfârșitul setului nostru de instrumente. Mesajul este simplu: oricine amenință cetățenii Israelului – vom ști cum să ajungem la ei”, a declarat generalul-locotenent Herzi Halevi într-un comunicat.

Halevi a spus că atacul care l-a ucis pe Nasrallah a fost pregătit de mult timp.

„Acest atac a fost pregătit de mult timp, executat la momentul potrivit cu mare precizie, iar acum mergem înainte cu o pregătire atentă pentru următorii pași”, a spus el.

Știrea inițială

Atacurile din noapte de vineri spre sâmbătă au venit după bombardamentele masive care au zguduit vineri capitala Libanului. Tot vineri, armata israeliană a emis noi avertismente pentru ca oamenii să părăsească o parte din suburbiile dens populate Dahiyeh înainte de zorii zilei de sâmbătă, transmite AFP.

Sute de familii și-au petrecut noaptea pe străzi, căutând adăpost în Piața Martirilor din centrul orașului Beirut sau de-a lungul falezei de pe malul mării.

Armata israeliană a declarat că atacurile au vizat trei clădiri din sudul Beirutului unde se presupune că Hezbollah ar fi depozitat arme. De asemenea, armata a raportat atacuri în orașul antic Tir, în dimineața zilei de 28 septembrie.

Hezbollah, într-o declarație, a negat că ar exista arme depozitate în locurile vizate de Israel, în principal în suburbiile Hadath și Laylaki din Beirut.

Presa israeliană a scris în dimineața zilei de 28 septembrie că fiica lui Nasrallah, Zainab Nasrallah, a fost ucisă. Hezbollah nu a confirmat informația. Fiul lui Nasrallah, Hadi, a fost ucis în luptele împotriva trupelor israeliene în 1997, relatează RFE/RL.

Hezbollah, aliatul Iranului, este desemnat ca organizație teroristă de către Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană pus pe lista neagră doar aripa armată, dar nu și partea politică. Partidul politic Hezbollah are locuri în parlamentul libanez.

Fumul generat de explozii se ridică deasupra cartierelor din sudul Beirutului. 28 septembrie 2024.
Fumul generat de explozii se ridică deasupra cartierelor din sudul Beirutului. 28 septembrie 2024.

Spitalele din suburbiile sudice ale Beirut se pregătesc să fie evacuate, notează BBC.

Într-o declarație publicată de ministerul Sănătății în această dimineață se spune că spitalele din Beirut și zone „neafectate de agresiunea israeliană” ar trebui să înceteze să primească cazuri care nu sunt urgente până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Sâmbătă dimineața, armata israeliană a anunțat că mobilizează soldați în rezervă pe măsură ce tensiunile cu Libanul cresc. Anunțul vine după ce lideri ai armatei au menționat în această săptămână posibilitatea unei operațiuni terestre în Liban.

Israelul a mai spus că avioanele sale patrulează în apropierea aeroportului din Beirut și a insistat că nu va permite Iranului să transfere arme către Hezbollah prin intermediul instalației.

Sub conducerea lui Nasrallah, Hezbollah a dezvoltat legături strânse cu alți aliați iranieni și cu grupările armate susținute de Teheran, ajutând la antrenarea și înarmarea luptătorilor lor.

Televiziunea Al-Manar, condusă de Hezbollah, a raportat că cel puțin patru clădiri au fost distruse în atacuri și că au existat victime. Ministerul libanez al Sănătății a declarat că șase persoane au fost ucise și peste 90 au fost rănite.

Oamenii care au fugit de bombardamentele israeliene s-au refugiat în Piața Martirilor din centrul Beirutului. 28 septembrie 2024.
Oamenii care au fugit de bombardamentele israeliene s-au refugiat în Piața Martirilor din centrul Beirutului. 28 septembrie 2024.

Purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh, a declarat că Statele Unite nu au fost avertizate în prealabil cu privire la atacul israelian.

„Statele Unite nu au fost implicate în această operațiune și nu am avut niciun avertisment prealabil”, a declarat Singh.

Mai devreme, pe 27 septembrie, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a avertizat la ONU că acțiunile împotriva Hezbollah nu se vor opri.

În timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU, Netanyahu a dat un avertisment dur Iranului, spunând că „nu există niciun loc în Iran” la care Israelul să nu poată ajunge dacă republica islamică continuă să încerce să lovească Israelul.

El a mai spus că „vom continua să degradăm Hezbollah până când toate obiectivele noastre vor fi îndeplinite”.

Netanyahu a declarat că Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să reimpună sancțiuni asupra Teheranului pentru a se asigura că nu primește arme nucleare, adăugând că Israelul va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni un astfel de scenariu.

„Ne apărăm, dar vă apărăm și împotriva unui inamic comun care, prin violență și teroare, încearcă să ne distrugă modul de viață”, a spus el referindu-se la Iran.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG