Linkuri accesibilitate

Atacuri masive în Ucraina. Zelenski: Rusia a atacat instalațiile care exportă energie în UE


O asistentă curăță lenjeria de pat a unui pacient care a fost rănit după un atac rusesc asupra unui spital de psihiatrie din Harkov, pe 27 aprilie.
O asistentă curăță lenjeria de pat a unui pacient care a fost rănit după un atac rusesc asupra unui spital de psihiatrie din Harkov, pe 27 aprilie.

Rusia a continuat în weekend să atace infrastructura energetică a Ucrainei. Atacurile au început de vineri și au afectat mai multe termocentrale. Președintele Volodimir Zelenski spune că atacurile vizează obiectivele care exportă energie către UE.

Autoritățile din sudul regiunii Mykolayiv au declarat că drone sinucigașe rusești au lovit „infrastructura generatoare de căldură” și au avariat grav un hotel în dimineața zilei de 28 aprilie.

Imaginile postate pe canalul Telegram al serviciilor de urgență de stat au arătat resturi împrăștiate și avarii la o clădire și un loc de joacă pentru copii. Nu au fost raportate victime.

Urmările unui atac asupra unui hotel din Nikolaev, pe 28 aprilie.
Urmările unui atac asupra unui hotel din Nikolaev, pe 28 aprilie.

Anterior, DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, a declarat că cele patru centrale termice ale sale au fost lovite.

„Echipamentele companiei au fost grav avariate. Chiar în acest moment, lucrătorii din domeniul energiei încearcă să elimine consecințele atacului”.

În discursul său video de noapte, Zelenski a spus că atacul Rusiei asupra sectorului energetic al Ucrainei a vizat în mod special instalațiile care furnizează gaze către țările UE.

„Ținta principală a fost sectorul energetic, diverse facilități din industrie, atât instalații de tranzit de energie electrică, cât și de gaze. În special, facilități de gaz care sunt cruciale pentru asigurarea livrării în siguranță către Uniunea Europeană”, a spus el.

Ministrul Energiei de la Kiev, Herman Halushchenko, a declarat că loviturile rusești au vizat regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei și regiunile de vest Lviv și Ivano-Frankivsk.

Halușcenko a spus că un lucrător al energiei a fost rănit. DTEK a mai spus că au existat victime, dar nu a oferit alte detalii.

În Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, un spital de psihiatrie a fost avariat și o persoană a fost rănită într-un atac cu rachete rusești, au declarat oficialii.

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 21 din cele 34 de rachete rusești trase într-un atac peste noapte, a declarat comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene pe 27 aprilie.

Mykola Oleschuk a spus că avioane de luptă ucrainene, unități de rachete de apărare aeriană, grupuri mobile de foc și mijloace de război radio-electronic au fost implicate în respingerea loviturilor cu rachete rusești.

În ultima lună, armata rusă și-a intensificat atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene, lovind stațiile termice și hidroelectrice și alte infrastructuri energetice aproape zilnic.

Oficialii ucraineni au spus că țara a pierdut aproximativ 80% din energia sa termică și aproximativ 35% din capacitatea sa hidroenergetică, ceea ce a determinat guvernul să introducă întreruperi programate în mai multe regiuni.

Între timp, în Rusia, o rafinărie de petrol din regiunea Krasnodar din Rusia și-a suspendat operațiunile după un presupus atac cu dronă la începutul zilei de 27 aprilie, au declarat oficialii locali.

„Lucrările centralei au fost parțial suspendate. 10 UAV-uri (drone) au lovit fabrica. A fost un incendiu puternic”, a spus Eduard Trudnev, directorul de securitate al grupului Slavyansk ECO, care operează fabrica.

O postare pe aplicația de mesagerie Telegram a arătat ceea ce părea a fi o explozie mare la rafinăria de petrol din Slaviansk. Ucraina, care rareori comentează cu privire la țintirea site-urilor rusești, nu a spus nimic public despre loviturile cu drone.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG