Linkuri accesibilitate

Un grup de hackeri ruși revendică atacurile cibernetice asupra site-urilor guvernamentale din România


Site-ul Ministerului Apărării din România, mapn.ro, era indisponibil vineri dimineață, în urma unui atac cibernetic.
Site-ul Ministerului Apărării din România, mapn.ro, era indisponibil vineri dimineață, în urma unui atac cibernetic.

Mai multe site-uri guvernamentale din România au fost atacate cibernetic vineri dimineață. Printre acestea se numără site-urile Guvernului, al Ministerului Apărării, al Poliției de Frontieră și al Poliției Române.

Ministerul Apărării a confirmat atacul cibernetic, început la ora 4 dimineața, accesul fiind restabilit în jurul orei 11:00.

„Confirmăm că un atac cibernetic de tip distributed denial of service (DDOS), a fost declanșat, la ora 04.05, asupra site-ului MApN (www.mapn.ro). Atacul nu a compromis funcționarea paginii de internet a instituției, ci doar a blocat accesul utilizatorilor la aceasta”, a transmis ministerul.

Instituția precizează că „site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN”.

De asemenea, și alte site-uri au fost atacate: gov.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, precum și cel al băncii OTP. Acestea erau funcționale în jurul prânzului.

Ministrul Apărării: A fost un atac simbolic

Grupul de hackeri ruși Killnet a revendicat atacurile cibernetice, după declarațiile făcute de „președintele Senatului, Marcel Ciolacu”.

Gruparea susține că liderul PSD ar fi promis „asistență maximă” în furnizarea de arme letale Ucrainei.

„Sunt ferm convins că România este pregătită, dacă vom intra într-o astfel de etapă şi vom lua o astfel de decizie. România este pregătită, de aceea s-au făcut aceste deplasări, să oferim mai mult ajutor”, a spus Ciolacu, joi, despre posibilitatea ca România să aibă un cadru legal cu privire frunizarea de armament Ucrainei, potrivit unei declarații postate pe site-ul PSD.

Într-o declarație făcută vineri la Parlament, Marcel Ciolacu a declarat că a fost înțeles în mod greșit de către hackerii ruși.

„E o greșeală acolo, sunt și eu, dar nu am o problemă că sunt nominalizat eu, ca și președinte al Senatului. Declarația mea a fost una foarte clară: România, dacă este nevoie, este pregătită atât legal, cât și moral, să facă acest pas. În acest moment, nu există o decizie în sensul acesta”, a declarat președintele Camerei Deputaților.

„Nu a fost decât un atac la site-ul nostru de prezentare, pentru transparenţă şi relaţii publice, deci, la o platformă exterioară, care nu are în spate nicio bază de date, nimic. Este un atac simbolic mai degrabă”, a declarat Vasile Dîncu, ministrul Apărării, potrivit News.ro.

Gruparea Killnet

Alianța Five Eyes - formată din Marea Britanie, Australia, Canada, Noua Zeelandă și Statele Unite - a avertizat recent că guvernul rus explorează opțiuni pentru potențiale atacuri cibernetice împotriva unor organizații critice, transmite Bloomberg.

Aceste atacuri ar veni ca răspuns la sancțiunile economice fără precedent impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina.

Printre grupurile de criminalitate cibernetică care ar organiza atacuri se numără și Killnet. Acești hackeri ruși au revendicat recent un atac DDoS împotriva unui aeroport din SUA.

De asemenea, Agenția națională cehă pentru securitate cibernetică și informatică a anunțat zilele trecute că grupul Killnet a atacat site-ul căilor ferate din Cehia, al aeroporturilor Karlovy Vary și Pardubice, precum și portalul administrației publice, care nu a fost operațional timp de mai multe zile.

Europa Liberă arăta la începutul lunii aprilie că atacurile cibernetice în România au crescut de 100 de ori în primele zile de război în Ucraina.

„La un moment dat, la doar patru zile după ce trupele rusești au pătruns în Ucraina am observat o creștere de până la 100 de ori a atacurilor față de perioada precedentă. Este o consecință pe care o așteptam, deoarece riscul asupra țărilor din regiune este ridicat în contextul actual”, spunea Mihai Rotariu, purtător de cuvânt al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG