Linkuri accesibilitate

Atacuri cu drona împotriva portului Odesa. ISW: Un răspuns la summitul NATO și o amenințare la acordul cerealelor


Rușii au atacat marți terminalele de cereale din portul Odesa.
Rușii au atacat marți terminalele de cereale din portul Odesa.

În prima zi a summitului NATO de la Vilnius, armata rusă a lansat un atac asupra portului Odesa. Armata ucraineană a doborât 26 dintre cele 28 de drone rusești Shahed lansate din direcția Primorsk.

„Cel mai probabil, este un răspuns demonstrativ la summitul NATO din Vilnius și o amenințare față de acordul cerealelor din Marea Neagră”, afirmă experții de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Atacurile erau îndreptate către portul din Odesa, cel mai probabil cu scopul de a afecta infrastructura locală și a perturba echilibrul delicat al acordului cerealelor.

Două terminale ale portului au fost incendiate, cu tot cu cerealele dinăuntru. Pompierii au reușit să stingă incendiul înainte să se înregistreze victime.

„Atacurile Rusiei asupra infrastructurii din port coincid cu prima zi a summitului NATO și intenționau, cel mai probabil, să descurajeze membrii NATO din a promite mai mult ajutor militar Ucrainei.

Rusia ar putea amenința acordul pentru a semnala mediatorului, președintele Tuciei Recep Tayyip Erdogan, că declarațiile sale în sprijinul aderării Ucrainei la NATO și repatrierea comandanților de la Azovstal pe 7 iulie nu au trecut neobservate și nu sunt apreciate de către Kremlin”, mai adaugă cei de la ISW.

XS
SM
MD
LG