Linkuri accesibilitate

Atentat cu peste 60 de morți, printre care și copii, în Afganistan


Și copii se află între victimele atentatului cu bombă care a avut loc la o moschee din Afganistan
Și copii se află între victimele atentatului cu bombă care a avut loc la o moschee din Afganistan

Cel puţin 62 de oameni și alte câteva zeci au fost răniți, în urma unui atentat asupra unei moschei din estul Afganistanului.

„Bilanţul atacului asupra moscheii a crescut la 62 de morţi şi 33 de răniţi", a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernatorului din provincia Nangarhar, Attaullah Khogyani. Numărul morţilor a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al poliţiei, Mubarez Attal, care a precizat însă că ar exista 36 de răniţi.

Potrivit lui Attaullah Khogyani, atacul a fost comis cu „explozibili care au fost plasaţi în interiorul moscheii", situate în satul Jaw Dara, din districtul Haska Mina. Alte surse, printre care şi una din rândul talibanilor, au evocat posibilitatea unui atac cu mortier.

Până la această oră nu este clar dacă atacul asupra moscheii a fost suicidar sau cu un alt timp de explozibil. Acoperișul clădirii s-a prăbușit în urma exploziei.

Zahir Adil, purtătorul de cuvânt al direcției de sănătate din provincia Nangarhar, a spus că și copii se află între victimele atentatului, deopotrivă morți și răniți.

Numărul victimelor ar putea crește, pe măsură ce forțe de salvare aduc trupuri dintre dărâmături., potrivit unui membru al consiliului local, Sohrab Qaderi.

Moscheea se află în cartierul Haska Mina , la 50 de kilometri de capitala provinciei, Jalalabad.

Agenția afgană de știri Tolo a citat un oficial local care a spus că ar fi fost două explozii. În Nangarhar sunt active și grupări talibane, și grupări ale statului Islamic. Talibanii au condamnat atacul numindu-l „o crimă majoră”.

Este cel de-al doilea atac cel mai sângeros din acest an în Afganistan, după cel soldat cu 91 de morţi la o nuntă şiită de la Kabul din luna august, care a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Moscheea, al cărei acoperiş s-a prăbuşit potrivit mai multor surse, "putea primi până la 700 de credincioşi, dar în interior se aflau doar 350 la momentul exploziei", a declarat pentru AFP un localnic din Jaw Dara.

Nicio grupare nu a revendicat atentatul, dar talibanii au condamnat "această atrocitate în termenii cei mai fermi", calificând-o drept "crimă majoră" într-un mesaj al purtătorului lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid.

El a atribuit responsabilitatea atacului "cu mortier sau cu explozibili soldaţilor administraţiei din Kabul sau combatanţilor DAESH", acronimul în arabă al grupării SI.

Într-un comunicat, Amnesty International a denunţat o "crimă de război".

"Să ucizi în acest mod atâţia civili în timpul rugăciunii este o crimă de război", a precizat ONG-ul într-un comunicat, denunţând o "ecaladare" a violenţelor în acest conflict soldat cu cele mai multe victime în rândul civililor.

Joi, un raport al ONU a acuzat un număr de victime "fără precedent" de peste un deceniu în al treilea trimestru al anului, Afganistanul continuând să fie afectat de o violenţă "total inacceptabilă".

Între 1 iulie şi 30 septembrie, Misiunea ONU în Afganistan a înregistrat 1.174 de morţi şi 3.139 de răniţi în rândul civililor, potrivit raportului său trimestrial.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG