Linkuri accesibilitate

Germania: Au comandat serviciile secrete ruse o nouă crimă în Europa?


Pe 23 august, Zelimkhan Khangoshvili, un georgian în exil la Berlin, a fost împușcat din spate de un biciclist. Alte două împușcături în cap, de la distanță scurtă, l-au omorât pe Khangoshvili imediat.

Principalul suspect, reținut de autoritățile germane, s-a identificat, conform datelor furnizate pentru viză, drept Vadim Andreevich Sokolov, în vârstă de 49 de ani. Sokolov a declarat că s-ar fi născut la Irkutsk, în Siberia, și că ar locui la St. Petersburg.

O investigație realizată de revista germană Spiegel, împreună cu Bellingcat și The Insider, a descoperit indicii conform cărora Sokolov ar avea legături cu serviciile secrete ruse, GRU.

Astfel, verificări în baza de date de pașapoarte rusești și de permise de conducere emise în Rusia nu au putut identifica o persoană reală conform datelor din aplicația pentru viză.

Sokolov a intrat în Uniunea Europeană prin Franța, mai precis la aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Spiegel a descoperit și că formularul pentru viză a fost incomplet, iar la hotelul din Paris indicat în document, Sokolov nu ar fi ajuns niciodată.

Verificarea numărului de pașaport i-a condus pe jurnaliști la o unitate a ministerului rus de externe, care, în trecut, a emis pașapoarte false pentru agenți secreți ai GRU identificați deja public.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG