Linkuri accesibilitate

Patronii stației GPL care a explodat la Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, reținuți după zece zile de la tragedie


Ionuț Doldurea, acționarul majoritar al firmei care deține stația GPL din Crevedia care a explodat pe 26 august, este fiul primarului din Caracal.

Patronii stației GPL care a explodat pe 26 august la Crevedia, județul Dâmbovița, au fost reținuți marți seara de Parchetul General după ce au fost audiați de procurori.

Ionuț Daniel Doldurea și Cosmin Ionuț Stîngă au intrat în sediul instanței fără să acorde declarații.

Ei au fost reținuți pentru 24 de ore pentru infracțiunea de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru, a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă transmis după audierea celor doi.

Doldurea și Stîngă sunt acționarii Flagas, firma care deține stația GPL de la Crevedia: Doldurea deține 51% din firmă, iar Stîngă restul de 49%.

Ionuț Doldurea este fiul lui Ion Doldurea, primarul PSD din Caracal.

Cosmin Stîngă este asociatul lui Ionuț Doldurea și deține 49% din firmă.
Cosmin Stîngă este asociatul lui Ionuț Doldurea și deține 49% din firmă.

Potrivit procurorilor, la ordinul patronilor, stația de GPL din Crevedia „a funcționat în mod sistematic prin încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL”.

Acesta este motivul direct pentru producerea exploziei stației GPL de pe data de 26 august, care a provocat moartea a cinci persoane și rănirea altor 58.

Parchetul General precizează că exploziile au fost „consecințe pe care factorii de conducere din cadrul acesteia nu le-au prevăzut, deși trebuiau și puteau să le prevadă”.

Până la momentul audierii patronilor, au mai fost audiați mai mulți locuitori din Crevedia.

În dosarul instrumentat de Parchetul General, procurorii au efectuat patru percheziții, „în urma acestor activități procedurale fiind ridicate mai multe înscrisuri, documente și medii de stocare care vor fi valorificate pe parcursul urmăririi penale”, au transmis procurorii.

Alte două dosare, unul instrumentat de DNA și celălalt de Parchetul Militar, au fost deschise după exploziile de la Crevedia.

Stația GPL din Crevedia care a explodat pe 26 august funcționa fără autorizație de securitate la incendiu și fără autorizație de mediu, după ce firma a fost declarată închisă în 2020.

Efectele exploziei de la Crevedia, la zece zile de la deflagrația care a ucis cinci persoane. Fotografie realizată pe 5 septembrie, de corespondentul Europa Liberă.
Efectele exploziei de la Crevedia, la zece zile de la deflagrația care a ucis cinci persoane. Fotografie realizată pe 5 septembrie, de corespondentul Europa Liberă.

Până pe 5 septembrie s-au înregistrat cinci decese, majoritatea victime cu arsuri grave.

Doisprezece pacienți au fost transferați la spitale din străinătate, iar 35 de oameni au fost între timp externați.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG