Linkuri accesibilitate

Audieri Guvernul Orban II. PSD atacă miniștrii Dezvoltării, Justiției și Educației


Liberalii vor ca guvernul Orban II să nu primească votul de învestitură pentru a se ajunge la alegeri anticipate.
Liberalii vor ca guvernul Orban II să nu primească votul de învestitură pentru a se ajunge la alegeri anticipate.

Bogdan Aurescu, Virgil Popescu și Nicolae Ciucă sunt cei trei miniștri interimari ai PNL care au primit până acum un aviz favorabil din partea parlamentarilor. Au primit aviz negativ astăzi miniștrii propuși pentru Dezvoltare - Ion Ștefan, Educație - Monica Anisie, Justiție - Cătălin Predoiu, Sport și Tineret - Ionuț Stroe. Voturile USR au fost de multe ori împotriva propunerilor de ministru, în timp ce UDMR a preferat să se abțină la mai multe voturi din comisiile de specialitate.

UPDATE 7 Bogdan Aurescu a primit un vot de încredere în comisiile de specialitate după audiere, cu 25 de voturi „pentru", 15 împotrivă și 3 abțineri.

UPDATE 6 Bogdan Gheorghiu, nominalizat pentru ministerul Culturii, a primit aviz negativ după audieri, 13 voturi fiind împotrivă, 1 abținere și 9 voturi "pentru". Marton Arpad de la UDMR s-a abținut, în timp ce reprezentanții USR au votat împotriva propunerii PNL pentru Cultură.

Min. Culturii, Bogdan Gheorghiu, despre Roșia Montană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Bogdan Gheorghiu este primul ministru care afirmă că în ziua votului pentru învestitură nu se va abține, ci va merge să voteze în favoarea guvernului Orban II. Ceilalți miniștri interimari au evitat să se pronunțe pe acest subiect când au fost întrebați.

Poziția oficială a conducerii PNL este că liberalii vor fi în sală în ziua votului, dar nu vor vota guvernul Orban II.

UPDATE 5 Monica Anisie, nominalizată pentru ministerul Educației, a primit aviz negativ după audierea din Parlament, cu 14 voturi „pentru", 1 abținere și 15 voturi împreună.

UPDATE 4 Propunerea PNL pentru ministerul Justiției a primit un aviz negativ în comisiile de specialitate după audierea de astăzi, cu 26 de voturi „pentru", 37 „împotrivă" și 10 abțineri. Abținerile au venit din grupul USR.

  • Cătălin Predoiu a precizat că alegerile anticipate și cele locale nu vor avea loc în aceeași zi, ci la date diferite. El a răspuns unei întrebări venite din partea deputatului UDMR, Marton Arpad, care i-a atras atenția că există o decizie CCR care interzice alegeri simultane.

Un deputat PNL a dorit să afle de la ministrul interimar câte întâlniri a avut cu noul ambasador al SUA și unde au avut loc acestea.

  • Întâlnirile nu au fost individuale, două întâlniri au fost la Ministerul Justiției și una la ambasadă. Ni s-a oferit sprijin pentru pregătirea profesională a procurorilor, iar la ambasadă am lansat un program pilot. Aproape trebuie să ne cerem scuze că avem bune relații cu ambasada SUA și cu alte ambasade ale statelor europene. Nu ni se cere nimic, ni se oferă suport. Care este problema că experții români vor fi mai buni?Ce ambasade ar trebui să vizităm?", a răspuns propunerea PNL pentru ministerul Justiției.

„Dacă veneați și la Parlament cu această frecvență, multe lucruri erau rezolvate", a replicat Șerban Nicolae.

  • Senatorul PSD a spus că este curios să afle de la ambasadorii Olandei, Belgiei și Suediei cum au rezolvat ei marile dosare de corupție și cum au protejat firmele să nu ajungă în instanță.

„La noi dosarele de corupție sunt pentru o sticlă de vin și un cocoș, la ei sunt cu miliarde de euro. Poate facem un schimb de bune practici", a adăugat Șerban Nicolae.

Social-democratul a spus că în România nu se poate vorbi despre imixtiunea politicului în justiție „în afară de numirile la marile parchete".

  • În privința pensiilor speciale ale magistraților, nominalizarea PNL pentru Justiție a susținut ca acestea nu ar trebui să fie eliminate. El a precizat că pensiile de serviciu sunt o problemă care trebuie rezolvată cu o precizie tehnică, dar că nu a fost de acord cu soluția propusă de PNL în Parlament.

„Nu trebuie să mai avem situații în care pensia în plată să depășească salariul în plată al unor magistrați", a afirmat liberalul.

  • Cătălin Predoiu și-a început audierea în fața comisiilor de specialitate prin a răspunde întrebărilor reprezentanților PSD legate de cele 25 de Ordonanțe de Urgență adoptate cu o zi înaintea moțiunii de cenzură.

Ministrul propus pentru ministerul Justiției nu a oferit un răspuns clar câte OUG au avut avizul său, spunând că pentru majoritatea au fost aceste avize.

Cătălin Predoiu le-a transmis deputaților și senatorilor că modificarea legilor justiției și Codurile Penale nu ar trebui să intre în discuția actualului for legislativ. Liberalul a precizat că viitorul Parlament va putea face aceste modificări, deoarece în următoarele luni va urma campania electorală.

  • „Crima organizată s-a modernizat mai mult decât Parchetele, e un fapt. Vă informez documentat că grupurile de crimă organizată se dotează cu tehnică aparatură de bruiaj, drone", i-a informat ministrul pe parlamentari.

El a subliniat că ultimii patru ani „s-au pierdut pentru dezvoltarea sistemului judiciar".

Ministrul interimar al Justiției a făcut un bilanț al activității sale, menționând abrogarea recursului compensatoriu, procedura de numire a procurorilor șefi, dar și memorandumul privind desființarea Secției Speciale.

„Pensionările anticipate au devenit o vulnerabilitate pentru justiție", a subliniat Cătălin Predoiu.

O deputată PSD l-a întrebat pe ministrul propus pentru ministerul Justiției de ce liberalii insistă cu desființarea Secției Speciale, care „apără magistrații de serviciile secrete". Printre cei care s-au pronunțat în favoarea menținerii Secției Speciale a fost și deputatul PSD Florin Iordache.

Printre cei care au făcut o pledoarie pentru menținerea Secției Speciale a fost și senatorul PSD, Șerban Nicolae. El a afirmat că social-democrații se vor opune desființării acestei Secții.

UPDATE 3 Ionuț Stroe, nominalizat pentru ministerul Tineretului și Sportului, a primit aviz negativ cu 10 voturi împotrivă, 5 „pentru" și 12 abțineri.

UPDATE 2 Ion Ștefan, propus pentru ministerul Dezvoltării, a primit un aviz negativ din partea comisiilor de specialitate cu 20 voturi „împotrivă", 8 voturi „pentru" și 6 abțineri.

La finalul audierii, ministrul interimar a spus că social-democrații sunt urmașii celor care i-au împușcat pe români în 1962 și în 1990.

UPDATE 1 Virgil Popescu, nominalizat pentru ministerul Economiei, a primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, obținând 23 de voturi „pentru" și 21 „împotrivă".

UPDATE Audierea ministrului Ion Ștefan s-a transformat într-o ședință cu țipete, jigniri și amenințări cu DNA. Scandalul a plecat de la o întrebare pusă de fostul ministru al Dezvoltării, Daniel Suciu (PSD), adresată ministrului Ion Ștefan despre OUG privind fondurile europene.

Domnul Suciu să își pună întrebarea de câte ori va fi chemat la DNA", a afirmat ministrul Ștefan Ion.

„Vă bateți joc de noi, asta e maidan, nu ședință", a țipat deputatul PSD, Ion Călin la adresa liderul deputaților PNL din Camera Deputaților, Florin Roman care vorbea în locul ministrului propus pentru ministerul Dezvoltării.

„Dacă sunteți nervoși, înseamnă că vă doare", a replicat liberalul.

Ministrul le-a spus parlamentarilor că cea mai mare realizare a sa este legată de oprirea sifonării banului public.

Nu vreau votul PSD, nu vreau să fac blat cu PSD", a răspuns Ștefan Ion când a fost întrebat dacă în plen va vota în favoarea guvernului Orban II.

„Pe 24 februarie sărbătorim Dragobetele", a reacționat liderul grupului PNL din Camera Deputaților.

Reprezentantul ProRomânia, Cătălin Nechifor, a anunțat că nu îl va vota pe ministrul Ștefan Ion.

Un singur ministru din guvernul Orban II a primit aviz favorabil după prima zi a audierilor din Parlament: ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. PSD a reușit să demonstreze că are majoritate în celelalte comisii, propunerile pentru ministerul de Interne, ministerul Finanțelor Publice și Mediu primind aviz negativ.

Premierul interimar, Ludovic Orban, le-a cerut miniștrilor să-și prezinte realizările în cadrul audierilor și să nu intre în polemică cu reprezentanții PSD. Potrivit acestuia, miniștrii nu pot să fie judecați de parlamentarii apăruți din „pixul lui Dragnea".

Reprezentanții social-democraților au spus că aceste audieri reprezintă o „mascaradă" sau „panaramă„, deoarece liberalii își doresc anticipate și nu învestirea guvernului Orban II.

Miniștrii care urmează să fie audiați astăzi sunt: Virgil Popescu - ministerul Economiei, Ion Ștefan - ministerul Dezvoltării, Cătălin Predoiu - ministerul Justiției, Ionuț Stroe - ministerul Tineretului și Sportului, Monica Anisie - ministerul Educației și Bogdan Gheorghiu - ministerul Culturii.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG