Linkuri accesibilitate

AUDIO. Cum s-a implicat Securitatea în arestările de la Timișoara


Timisoara, Penitenciarul Popa Șapca
Timisoara, Penitenciarul Popa Șapca

În aceste zile, cînd se aniversează 30 de ani de la Revoluţia din România, un cotidian din Bucureşti a reprodus o declaraţie a lui Radu Tinu, fost şef adjunct al Securităţii din Timişoara. În această declaraţie, Tinu încearcă din nou să delegitimeze contribuţia lui László Tőkés la declanşarea răscoalei care a dus la înlăturarea regimului dictatorial, naţional-comunist al lui Nicolae Ceauşescu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:23 0:00


În acele zile dramatice au fost arestate zeci şi zeci de persoane despre a căror soartă s-a aflat cu mult mai tîrziu. Una dintre acestea a fost Adrian Goldănescu. El fusese arestat în noaptea de 16 spre 17 decembrie şi dus direct în penitenciarul „Popa Şapcă”. În aceeaşi situaţie se mai aflau şi alte persoane, băgate în celule supraaglomerate. În timpul detenţiei, povesteşte Goldănescu, fusese bătut de către Radu Tinu.

În lunile precedente revoltei, şeful adjunct al Securităţii din Timişoara s-a ocupat direct de supravegherea şi intimidarea pastorului László Tőkés şi de discreditarea Hertei Müller, între timp laureată a Premiului Nobel pentru Literatură.

Goldănescu fusese eliberat din penitenciar miercuri, 19 decembrie, în jurul orei 18. Revoluţionarii pregăteau lansarea primului nucleu organizatoric, Frontul Democratic Român, înfiinţat oficial o zi mai tîrziu, pe 20 decembrie.

În data de 22 decembrie, seara, Goldănescu a primit un telefon. O voce necunoscută l-a ameninţat atunci cu moartea. În interviul care a fost înregistrat la scurtă vreme după victoria Revoluţiei, niciodată publicat integral, Goldănescu ne mărturiseşte că îi era frică în urma acestui telefon, deşi se afla acum în libertate. Totdată, el relatează c-a depus la procuratura militară din Timişoara o declaraţie în care a descris ceea ce a păţit. El a mai spus că se va prezenta la procesul care i se va intenta lui Radu Tinu, reţinut pentru participare directă la reprimarea revoluţionarilor. Nu ştim dacă Goldănescu a fost la proces, contactele noastre întrerupîndu-se, după ce acesta a părăsit România. De asemenea nu ştim unde se află în prezent.

Versiunea audio a interviului a fost înregistrată pe o casetă. În cursul anilor, banda s-a deteriorat. Vă învităm să ascultaţi această înregistrare şi ne cerem scuze pentru pasajele tehnic avariate.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG