Linkuri accesibilitate

Mii de oameni s-au adunat în Piața Victoriei, la un an de la violențele de la 10 august
Mii de oameni s-au adunat în Piața Victoriei, la un an de la violențele de la 10 august

10 August. România, la un an de la protestul diasporei înăbușit de Jandarmerie. Niciun vinovat

250.000 de oameni sunt așteptați în Piața Victoriei, la un an de la protestul românilor agresați de jandarmi. Un dosar fără vinovați, aceiași șefi la conducerea Jandarmeriei, cu guvernanți care încă mai vorbesc despre „tentativă de lovitură de stat” și 700 de victime care așteaptă adevărul

Fluturaș împărțit de forțele de ordine, la un an după 10 august
Fluturaș împărțit de forțele de ordine, la un an după 10 august

Schimbarea la față a Jandarmeriei?

În urmă cu un an, jandarmii din Piața Victoriei împroșcau mulțimea de peste 100.000 de oameni, cu vârstnici și copii prin marea și pașnica mulțime, iar înainte de miezul nopții, cu Piața înțesată de oameni, fără avertisment, Jandarmeria a declanșat cea mai violentă intervenție împotriva oamenilor pe care se presupune că îi apără.

În această seară, aceeași Jandarmerie, cu aceiași șefi, distribuie fluturași de genul celui pe care îl aveți în imagine. „Da, ești binevenit la orice protest pașnic și civilizat, cu protecția participanților și a mediului înconjurător, pentru că ai acest drept”

Forțele de ordine de astăzi, din Piața Victoriei, împart apă și stau discret printre protestatari. Pe străzile din apropiere însă, așteaptă dispozitive înțesate de forțe de ordine, tunuri cu apă și zeci de mașini ale forțelor de ordine.

Protest 10 august 2018
Protest 10 august 2018

Astăzi, jandarmii apar din oră în oră la televizor și sfătuiesc oamenii care participă la protest să își ia apă și să se ferească de caniculă. În urmă cu un an, au refuzat să comunice cine s-a aflat în structurile de comandă, iar desfășurarea tactică a intervenției lor din 10 august 2018, precum și cine a dat ordinul atrocităților sunt informații clasificate. Nimeni nu a răspuns pentru aceste fapte. Din patru dosare, există patru suspecți, ai Jandarmeriei, și 18 huligani ai cluburilor de fotbal cercetați. Și mai există peste 700 de plângeri penale ale victimelor acelor agresiuni

10 august după un an
10 august după un an

Laura Codruța Kovesi, prezentă cu numele, dar mai cu seamă cu renumele, în Piața Victoriei. Popularitatea fostei șefe a DNA a fost „măsurată” la mai multe dintre protestele antiguvernamentale din ultimii doi ani și jumătate. Aplauze și numele scandat au fost oferite de-a lungul acestei perioade de protestatari ca semn de apreciere la adresa activității DNA în perioada în care a fost condusă de Kovesi. Este o diferență enormă față de mitingul din iunie anul trecut, al tricourilor albe, organizat de PSD-ul condus de Liviu Dragnea, la care erau pancarte cu portretul în mărime naturală al lui Kovesi, îmbrăcat în zeghe. PSD-ul de astăzi, sub conducerea Vioricăi Dăncilă, a păstrat furia împotriva Laurei Codruța Kovesi. Dăncilă nu o consideră potrivită pe fosta șefa DNA pentru preluarea funcției de procuror-șef al Parchetului antifraudă al UE

Căldura se simte apăsător în Piața Victoriei. Bagajele protestatarilor sunt controlate de forțele de ordine. Șase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce au leșinat.

Un incident, un bărbat asupra căruia s-a găsit un cuțit a fost reținut și i se va face dosar penal.

Silviu Dumitrescu, protestatar din Piața Victoriei, 10 august 2019
Silviu Dumitrescu, protestatar din Piața Victoriei, 10 august 2019

În Piața Victoriei a venit și Silviu Dumitrescu, pensionar în vârstă de 75 de ani din București. Este îmbrăcat pentru condiții meteo specială - cod de caniculă, însă la gât își sare în ochi bandana cu steagul Statelor Unite.

„Decât să-l port pe ăla rusesc, mai nine pe ăsta american. Am venit pentru că eu cred că noi, românii, am trecut printr-un regim dur pentru țară și mi se pare că la putere sunt to aceiași oameni care au ocupat funcții înainte de 89. Poate generația dvs va reuși. Eu nu mai am nicio speranță”, i-a spus domnul Dumitrescu lui Mircea Barbu, corespondentul Radio Europa Liberă în Piața Victoriei.

Atmosfera din Piața Victoriei este calmă, oamenii, care s-au adunat la această oră în număr de circa 2000, continuă să sosească. Se înmulțește numărul lor de la minut la minut numărul lor, la gurile de metrou din Piața Victoriei fiind o afluență considerabilă.

Sunt așteptați și cei care au plecat din fața Ministerului de Interne, care se îndreaptă spre sediul DIICOT. Destinația lor este tot Piața Victoriei. Sunt câteva zeci de persoane în marș, iar scandările lor sunt mai degrabă împotriva Ministerului de Interne. Nu doar dosarul 10 august, dar și gestionarea de către Poliție a tragediei de la Caracal se află pe lista lor de nemulțumiri. Ce solicită concret? Demisia vârfurilor din ierarhia Ministerului de Interne

Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG