Linkuri accesibilitate

CSM i-a aprobat pensionarea lui Augustin Lazăr, în urma scandalului Aiud


Augustin Lazăr își încheie cariera de procuror.

Procurorul General Augustin Lazăr și-a depus cererea de pensionare, iar secția de procurori a CSM i-a aprobat-o joi. El a cerut și apărarea reputației, în urma scandalului Aiud. Mandatul lui Lazăr expira pe 27 aprilie, iar ministrul Justiției i-a respins candidatura la un nou mandat.

Augustin Lazăr își pregătește ieșirea la pensie, în contextul în care mandatul de procuror general îi expiră pe 27 aprilie, iar ministrul „demisionat” al Justiției, Tudorel Toader, a demarat deja procedura numirii unui înlocuitor, respingând un prim lot de candidați, printre care și pe Lazăr.

Cererea de pensionare a lui Lazăr a fost aprobată de secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care se reunește joi în ședință. Pentru pensionarea lui Lazăr, este necesar însă un decret al președintelui Klaus Iohannis.

Lazăr a depus la CSM și o cerere de apărare a reputației. „Pentru campania murdară care s-a purtat împotriva mea am depus o cerere pentru apărarea repuației la CSM, prin urmare am desfășurat o activitate cu rezultate pozitive și nu am ce să-mi reproșez”, a spus Lazăr la Europa FM.

Lazăr a declarat, la Europa FM, că are vârsta și vechimea necesare pentru pensionare și că a decis să facă acest pas.

Decizia sa vine în urma scandalului în care în presă au apărut documente care atestă că Augustin Lazăr era, în anii 80, șeful comisiei de liberări condiționate de la Penitenciarul Aiud, unde erau închiși și torturați o mare parte din deținuții politici.

Publicații care au dus în mod constant campanii împotriva procurorilor au încercat să prezinte situația ca și cum Lazăr ar fi torturat el însuși deținuți și ar fi fost responsabil pentru detenția lor la Aiud. În realitate, aceste dosare, torturi și eliberări din închisoare erau gestionate strict de Securitate. Comisia de liberare condiționată era un instrument de fațadă, care putea constata doar dacă erau îndeplinite condițiile tehnice, din lege, pentru liberarea condiționată a unui deținut. De asemenea, făcea recomandări cu privire la „îndreptarea” deținuților, însă de cele mai multe ori în cazul deținuților politici, acestea erau din oficiu potrivnice.

Cu toate acestea, la mai puțin de 30 de ani cât avea atunci, Augustin Lazăr a acceptat să fie în această poziție la Aiud și a semnat rapoarte prin care Securitatea își justifica legal detenția „politicilor”.

Lazăr nu a colaborat cu Securitatea, conform mai multor verificări oficiale ale CNSAS.

„Nu sunt ofiter, subofițer, agent sau colaborator al vreunui serviciu de informații, am făcut armata la geniu, nu la altă armă. Acest fapt este demonstrat de verificările făcute de CNSAS și de adeverințele care s-au dat. Ultima din februarie anul acesta. Nu am instrumentat dosare penale vizând fapte contra regimului comunist”, a declarat Augustin Lazăr.

Lazăr a exprimat scuze „instituționale pentru practicile discutabile dinainte de 89, instituite prin lege și regretul pentru suferințele luptătorilor anticomuniști”.

XS
SM
MD
LG