Primele două atacuri procedurale ale Laurei Codruța Kovesi la ancheta în care este suspectată de luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă au fost respinse.
Luni, Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a respins cererea lui Kovesi de a-l revoca pe șeful Secției de investigare a magistraților, Gheorghe Stan, pe motiv că un procuror chemat să decidă asupra unei recuzări (a procurorului de caz, de această dată) nu poate fi el însuși recuzat. Kovesi ceruse revocarea lui Stan deoarece acesta a fost adjunctul șefului Inspecției Judiciare a CSM, instituție care o verifică pe Kovesi în mai multe spețe.
Măsura vine după ce, vinerea trecută, solicitarea lui Kovesi de a o recuza pe Adina Florea, procurorul care o anchetează, a fost, de asemenea, respinsă, chiar de Stan.
Pe de altă parte, revocarea lui Augustin Lazăr din funcție a fost readusă luni în discuție de o declarație a ministrului Justiției, Tudorel Toader, care a spus că că dacă premierul îi cere, va sesiza CCR pe conflict Guvern-Președinție pe tema refuzului lui Klaus Iohannis de a-l demite pe Lazăr. Mandatul lui Lazăr expiră la 11 aprilie.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a refuzat să răspundă luni întrebărilor jurnaliștilor, în legătură cu susținerea de care Kovesi se bucură – sau nu – din partea României, în cursa pentru postul de procuror-șef european.
„Ce, suntem la Eurovision?”, a spus Dragnea. „Trebuie să fie niște candidați respectabili”, a mai spus el, menționând că europarlamentarii PSD din Comisia LIBE, cea care va da un prim vot pentru numirea în acest post, își vor exprima părerile la Bruxelles.
Dosarul în care Laura Codruța Kovesi este urmărită penal a fost deschis la sfârșitul anului trecut, în urma unei plângeri a fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, judecat în mai multe dosare de corupție și fugar în Serbia.
Kovesi este acuzată că ar fi primit aproape 270.000 de lei de la Sebastian Ghiță, pentru a plăti o parte din costurile aducerii în țară a lui Nicolae Popa, fostul director al Gelsor, condamnat la închisoare, care se ascundea în Indonezia.
Procurorii o acuză pe Kovesi că ar fi implicat instituția pe care o conducea – Parchetul General, în 2011 - în procedura extrădării lui Popa din Indonezia, procedură în care nu ar fi avut atribuții legale. De asemenea, mai este acuzată că ar fi cheltuit bani din bugetul Parchetului General, pentru acte menite să urgenteze extrădarea lui Popa din Indonezia, precum organizarea unei vizite a unor procurori indonezieni în România sau deplasarea la Jakarta a unei delegații care trebuia să îl aducă în țară pe fugarul Popa.
Kovesi mai este acuzată și de mărturie mincinoasă. Procurorii secției speciale de investigare a magistraților susțin că vina lui Kovesi ar fi că nu i-a informat că îl cunoștea pe Sebastian Ghiță și dintr-un cadru privat, nu doar instituțional.
Laura Codruța Kovesi se află pe lista scurtă, de trei persoane, în cursa pentru ocuparea poziției de procuror-șef european, concurând cu un german și un francez. Comisia de selecție a subliniat faptul că Kovesi pleacă din poziția de favorită pentru acest post.
Alegerea finală va avea loc în două etape: pe 26 februarie, Comisia LIBE din Parlamentul European va da un vot, apoi decizia finală va fi luată în cadrul Comisiei Reprezentanților Permanenți la UE, de către ambasadorii statelor membre la UE.