Linkuri accesibilitate

AUR, solidarizare cu arbitrul acuzat de rasism în întreaga Europă


România - Liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion (centru), și Claudiu Tarziu (stânga)
România - Liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion (centru), și Claudiu Tarziu (stânga)

Alianța pentru Unirea Românilor se solidarizează cu arbitrul Sebastian Colțescu, condamnat pentru rasism de întreaga Europă și critică reacția autorităților române, despre care spune că, de fapt, „s-au raliat la linșajul public” îndreptat împotriva unui „cetățean român”, dând de înțeles că acesta a fost acuzat pe nedrept de rasism pentru că a folosit o „expresie descriptivă obiectivă”, lipsită de vreun sens peiorativ.

„AUR a luat act cu indignare de poziția autorităților române în cazul arbitrului Sebastian Colțescu. Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Tineretului și Sportului s-au raliat la linșajul public îndreptat asupra arbitrului, cetățean român acuzat de rasism pentru că a folosit în timpul meciului PSG - Istanbul Başakşehir o expresie descriptivă obiectivă, fără conotație peiorativă. Poziția celor două instituții este cu atât mai revoltătoare cu cât Colțescu nu a fost condamnat de nicio instanță sau instituție internațională, ancheta în acest caz fiind în desfășurare”, transmite formațiunea abia intrată în parlament într-un comunicat remis presei miercuri.

AUR consideră că datoria instituțiilor statului român este „să îi apere pe cetățenii români, nu să îi supună unor atacuri și unor presiuni dictate de corectitudinea politică a unor grupuri de interese.”

De asemenea, AUR critică și mass-media, care ar fi „ preluat rapid direcția unică de reflectare a cazului și a ignorat explicația arbitrului, care a subliniat că intenția lui nu a fost niciodată rasismul și că în mediul lor de activitate, uneori oamenii nu își pot exprima trăirile corect și pot fi înțeleși greșit.”

Susținem corectitudinea pe terenul de sport, nu intoleranța generată de corectitudinea politică. Azi e Colțescu, mâine poate fi oricare dintre noi. Da, rasismul este inacceptabil, dar situația care a generat un val de ură fără precedent la adresa unui arbitru român nu se încadrează în acest tip de comportament. Suntem solidari cu Sebastian Colțescu, victimă a unei campanii agresive de denigrare la nivel national și internațional”, a declarat copreședintele AUR George Simion.

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir, arbitrat de o echipă de români, a fost întrerupt marți seara în minutul 16, la scorul de 0-0, după ce jucătorii echipei turce au părăsit terenul în semn de protest pentru că arbitrul de rezervă român Sebastian Colțescu a folosit expresa „ăla negru" la adresa antrenorului secund al formației turce pentru a-i cere arbitrului principal Ovidiu Hațegan eliminarea sa.

Incidentul a făcut titluri în presa de pe toate meridianele.

Despre scandalul au scris nu doar ziarele de sport, ci și marile site-uri de știri generaliste.

XS
SM
MD
LG