Linkuri accesibilitate

INSCOP: AUR întrece PNL în sondaje. Cea mai mare creștere în sondaje, în guvernarea PNL - PSD, cu liberalii la cârmă


 Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - partid aflat în opoziție, deși pierde procente, trece în fața PNL și se menține la peste 20% intenții de vot. În imagine, liderul AUR, George Simion, la o manifestație a suporterilor săi.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - partid aflat în opoziție, deși pierde procente, trece în fața PNL și se menține la peste 20% intenții de vot. În imagine, liderul AUR, George Simion, la o manifestație a suporterilor săi.

Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL) pierd electorat, o arată evolutia intenției de vot măsurate de INSCOP Research pentru principalele partide în ultimii doi ani (iunie 2021 – iunie 2022), scrie Remus Ștefureac, directorul INSCOP, pe pagina sa de Facebook.

PSD a scăzut la 28.7%, PNL la 18%, iar Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) - partid aflat în opoziție, deși pierde procente, trece în fața PNL și se menține la peste 20% intenții de vot. Uniunea Salvați România (USR), aflată în opoziție, înregistrează o creștere ușoară de până la 12,7%.

Evoluției intenției de vot pentru principalele partide în perioada iunie 2021 - iunie 2023 - analiză INSCOP
Evoluției intenției de vot pentru principalele partide în perioada iunie 2021 - iunie 2023 - analiză INSCOP

De remarcat că AUR a înregistrat cea mai mare creștere în mandatul liberalilor la guvernare, între 2021 - 2023, iar PNL a scăzut în sondaje, contrar opiniei generale că partidul populist ar prelua din electoratul PSD.

În 2024, în România vor fi organizate alegeri prezidențiale, parlamentare, locale și europarlamentare.

„Dincolo de evaluarea intenției de vot a momentului, ceea ce contează cu adevărat este tabloul de ansamblu și capacitatea de a analiza date dintr-o perspectivă mai cuprinzătoare care surprinde marile tendințe”, scrie Remus Ștefureac.

Concluzii:

  1. În iunie 2021, se aflau la guvernare PNL, USR si UDMR. În iunie 2022, se aflau la guvernare PNL și PSD (câteva zile și UDMR);
  2. Erodarea la guvernare afectează ceva mai mult PNL pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare. PNL pierde puțin peste 8 procente comparativ cu iunie 2021 (de la 26.6% în iunie 2021 la 18% în iunie 2023), și doua procente comparativ cu decembrie 2021 când s-a instalat guvernul PNL-PSD-UDMR (de la 20,1% la 18%);
  3. PSD se afla la guvernare de un an și jumătate, iar erodarea la guvernare începe să își producă efectul și asupra social-democraților. PSD pierde un procent și jumătate față de iunie 2021 când era în opoziție (de la 30,2% în iunie 2021 la 28,7% în iunie 2023), și aproximativ 7 procente față de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% în decembrie 2021 la 28,7% în iunie 2023);
  4. AUR, aflat mereu în opoziție în această perioadă, deși a avut o evoluție foarte sinuoasă, creste 6 procente în ultimii doi ani, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022). În ultima jumătate de an, AUR înregistrează o creștere relativ constantă a intenției de vot;
  5. USR, care a trecut de la putere, în iunie 2021, în opoziție, stagnează (13,2% în iunie 2021, respectiv 12,7% în iunie 2023). De la începutul acestui an, USR a început să crească ușor, recuperând aproximativ 3 procente fata de platoul de 10% pe care se instalase în ultima jumătate a anului 2022;
  6. Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiție strânsă pentru alegerile europarlamentare, dacă se vă menține acestă tendință de erodare a partidelor de la guvernare și de creștere a celor din opoziție. Prin urmare, cu un an înainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-și calibra mesajele, politicile, acțiunile astfel încât să modifice aceasta tendință. Deși dificil, nu este chiar imposibil, însă sunt vitale înțelepciunea politică, o conectare mai bună cu agenda reală a populației, o capacitate de comunicare mult îmbunătățită și, mă încăpățânez să o spun, responsabilitate, onestitate, rezultate și cât mai puțin populism deșănțat.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG