Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe e de acord ca Rusia să viziteze baza militară Deveselu. Cu o condiție


Ministrul Afacerilor Externe a declarat joi seară că nu vede „absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă, sau oricine altcineva, să vină să viziteze baza de la Deveselu”
Ministrul Afacerilor Externe a declarat joi seară că nu vede „absolut nicio problemă ca Federaţia Rusă, sau oricine altcineva, să vină să viziteze baza de la Deveselu”

Ministrul român de Externe spune că nu ar fi vreo problemă ca Federaţia Rusă, „sau oricine altcineva”, să viziteze baza de la Deveselu pentru a se convinge de realitatea afirmaţiilor oficiale cu privire la rolul defensiv al acesteia.

Bogdan Aurescu a adăugat într-un interviu la Digi 24 că Federația Rusă ar trebui însă să aibă aceeași deschidere cu privire la propriile obiective militare și să lase aliații să viziteze bazele rusești, respectând principiul reciprocității privind astfel de vizite.

„Tot ce înseamnă trupe şi echipamente aliate pe flancul estic, inclusiv în România, fac parte din apărarea colectivă, unde un stat terţ nu are cum să aibă un drept de veto”, declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe afirmă că nu este „îngrijorat” de faptul că oficiali ai Federaţiei Rusiei au cerut retragerea trupelor NATO de pe teritoriul României, el arătând că ţara noastră are „toate garanţiile de securitate” care decurg din calitatea de membru al Alianţei.

Bogdan Aurescu a declarat că, în cazul unui conflict militar în Ucraina, Federaţia Rusă riscă sancţiuni la nivel european, arătând că este vorba despre „sancţiuni individuale” care vizează anumite persoane, dar şi sancţiuni care vizează unele sectoare precum cel economic sau financiar.

„În cazul în care începe un conflict militar în Ucraina - ceea ce, evident, nu ne dorim şi încercăm să evităm tocmai prin aceste eforturi diplomatice foarte intense care au loc în această perioadă - într-un astfel de caz este evident că atât la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, cât şi la nivelul Uniunii Europene vor fi luate măsuri foarte serioase, pe care cred că Federaţia Rusă nu şi le doreşte”.

Bogdan Aurescu a menționat și sancțiunile pe care le pregătește Uniunea Europeană la adresa Rusiei.

Rusia a cerut recent ca NATO să își retragă forțele din România și Bulgaria. În acel moment, ministrul Apărării, Vasile Dâncu a precizat că NATO nu va negocia astfel de pretenții, amintind că inclusiv baza de la Deveselu este una defensivă: „Rusia nu poate condiționa planul defensiv al NATO”.

Aurescu a respins ideea ca România să trimită trupe militare în sprijinul Ucrainei, arătând că acest stat nu este membru al NATO, el susţinând în schimb că „există perspectiva unui sprijin intensificat pentru Ucraina”.

Discuții între România și Bulgaria

În același context, ministrul român a avut joi o convorbire telefonică cu ministrul bulgar al afacerilor externe, Teodora Genchovska. Convorbirea a avut loc cu ocazia aniversării a 30 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie, colaborare și bună vecinătate între România și Republica Bulgaria.

Cei doi au discutat și despre probleme actuale care țin de securitatea securitate regională.

„De asemenea, au discutat despre perspectivele și măsurile concrete de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO. În acest context, cei doi miniștri au apreciat valoarea adăugată a Formatului București 9 pentru coordonarea aliaților de pe Flancul Estic”, se arată într-un comunicat MAE.

Ministrul Teodora Genchovska a adresat ministrului Bogdan Aurescu invitația de a efectua o vizită la Sofia, acceptată de ministrul român.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG