Linkuri accesibilitate

Aurescu: România va continua să ceară autorităţilor belaruse să oprească represiunea şi intimidarea


Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

„România va continua să ceară autorităților belaruse și susținătorilor acestora să oprească represiunea și intimidarea, să înceapă un dialog veritabil cu opoziția și societatea civilă, să înceteze acuzațiile nefondate la adresa națiunilor vecine și să acționeze responsabil pentru construcția păcii sociale și a prosperității, pe baza democrației și respectului pentru drepturile fundamentale într-un Belarus liber, independent și suveran”, a spus vineri ministrul român al Afacerilor Externe Bogdan Aurescu într-un discurs susținut la reuniunea informală în format Arria a Consiliului de Securitate al ONU (CS ONU), pe tema situației drepturilor omului în Belarus, organizată de Estonia și co-sponsorizată de România, alături de Marea Britanie, SUA, Canada, Danemarca, Islanda, Letonia, Lituania, Polonia și Ucraina.

„Dincolo de orice risc, cetăţenii din Belarus au ieşit în stradă pentru a cere respectarea drepturilor lor fundamentale, libertate de exprimare, alegeri libere şi corecte, libertatea de a-şi exprima propriile opţiuni pentru o viaţă mai bună într-un - doresc să subliniez acest lucru - Belarus democratic, suveran şi independent", a punctat şeful diplomaţiei române.

Printre vorbitorii invitaţi la reuniune s-a aflat liderul opoziției blearuse, aflată în exil în Lituania, Svetlana Țihanovskaia, candidatul prezidenţial din partea opoziţiei din Belarus, Anais Marin, Raportorul Special ONU pentru situaţia drepturilor omului în Belarus, precum şi reprezentanţi ai Centrului pentru Drepturile Omului Viasna şi ai Asociaţiei Jurnaliştilor din Belarus.

În acest context, Aurescu a vorbit despre Revoluţia română din 1989.

„Ca român, aș evoca faptul că, în urmă cu 30 de ani, am fost martorul unei astfel de deșteptări naționale, pe străzile din Timișoara, București și ale multor alte orașe din țara mea.

Propria noastră experiență, precum și a altora, demonstrează că, atunci când oamenii ies în stradă în număr atât de mare, reprezentând toate segmentele societății, este un semnal limpede că un nou început trebuie să fie lăsat să se dezvolte liber.

Recursul la violență și represiune, precum și ignorarea apelurilor la dialog veritabil sunt pur și simplu inacceptabile.”

„Lumea întreagă şi-a exprimat admiraţia pentru poporul Belarusului, reprezentat de dumneavoastră, doamnă Țihanovskaia, şi de jurnaliştii curajoşi. Aţi cerut comunităţii internaţionale să sprijine principiile şi normele promovate de ONU şi suntem obligaţi să reacţionăm", a mai spus șeful diplomației române.

El a amintit că „alături de UE şi statele sale membre, România a condamnat încălcarea drepturilor omului, nu a recunoscut rezultatul alegerilor şi a cerut eliberarea tuturor deţinuţilor politici, alături de demararea rapidă a dialogului politic".

„Sprijinim, totodată, sancţionarea de către UE a celor responsabili pentru represiune şi fraudarea alegerilor şi căutăm mijloace de a sprijini societatea civilă şi presa liberă din Belarus", a afirmat el.

De asemenea, a respins „acuzaţiile privind interferenţa în afacerile interne ale Belarusului".

„Acesta nu este un caz de interferenţă externă; este un caz de încălcare a angajamentelor internaţionale privind respectarea drepturilor fundamentale ale omului, precum şi a normelor şi principiilor democratice. Cetăţenilor Belarusului merită să le fie respectate drepturile, iar comunitatea internaţională trebuie să acţioneze eficient", a mai spus ministrul.

În context, el a reiterat decizia de a aloca o contribuţie voluntară de 100.000 euro din bugetul pentru asistenţă pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară pe anul 2020, gestionat de MAE şi de Agenţia de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (RoAid), pentru susţinerea societăţii civile şi a jurnalismului independent din Belarus, prin intermediul European Endowment for Democracy. Totodată, acesta a exprimat sprijinul pentru eforturile derulate la nivelul OSCE, pentru facilitarea unui dialog direct între autorităţi şi societatea civilă.

În încheiere, Aurescu a asigurat de sprijinul României pentru îndeplinirea aspiraţiilor cetăţenilor belaruşi de a trăi în libertate, într-un stat independent, suveran şi democratic.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG