Linkuri accesibilitate

Australia lovită de un atac cibernetic major. Suspiciuni privind implicarea Chinei


imagine generică

Guvernul australian se confruntă cu atacuri cibernetice masive din partea unui actor statal „răuvoitor” și „sofisticat”, a anunțat vineri premierul Scott Morrison. Liderul de la Canberra a arătat că sunt afectate numeroase sectoare, inclusiv toate nivelurile de guvernare, industrie, organizații politice, educație, sănătate, furnizori de servicii esențiali și operatori ai altei infrastructuri critice.

El nu a specificat ce agenții sau companii sunt ar fi sub atac și nici nu a detaliat natura exactă a atacurilor - deși a spus că ancheta guvernului nu a descoperit „încălcări la scară largă a datelor cu caracter personal”.

De asemenea, Morrison nu a spus în ce stat crede că este în spatele atacului asupra Australiei, dar a spus reporterilor că „nu există un număr mare de actori de la stat care să se poată implica în acest tip de activitate”.

În timp ce Morrison a refuzat să spună cine poate fi în spatele atacurilor, amploarea și sincronizarea au determinat mulți observatori politici să îndrepte imediat degetul spre China, scrie CNN Business. Întrebat de jurnaliști cu privire la responsabilitatea Beijingului, Morrison a spus că „nu poate controla speculațiile”.

Ministerul Afacerilor Externe din China nu a răspuns imediat la o cerere de a comenta pe baza speculațiilor.

Relațiile dintre Beijing și Canberra s-au prăbușit în ultimele luni. Australia a condus apelul pentru o investigație internațională cu privire la originile pandemiei de coronavirus și a condamnat felul în care China a gestiona inițial focarului. Beijingul a impus apoi tarife la carnea și orzul australian, iar oficialii chinezi au amenințat cu un boicot al consumatorilor dacă relațiile continuă să se înrăutățească.

China a fost acuzată de multă vreme de puteri străine că a orchestrat atacuri cibernetice pe scară largă împotriva altor guverne. Cel mai recent, Washingtonul a mai avertizat că Beijingul a fost probabil în spatele eforturilor de a fura cercetările privind vaccinul pentru coronavirus de la instituțiile de cercetare din SUA și companiile farmaceutice.

China a susținut că este mai mult o victimă, decât un făptaș al atacurilor cibernetice. Beijingul neagă în mod constant acuzațiile cu privire la activitățile sale de spionaj cibernetic.

Australia a evitat să învinovățească, în trecut, alte țări pentru atacuri cibernetice majore la care a căzut victimă , inclusiv o operațiune lansată împotriva parlamentului țării și a partidelor politice majore în 2019.

La câteva luni după atac, Reuters a scris, citând surse din guvernul australian, că autoritățile au concluzionat, în privat, că vinovatul era China

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG