Linkuri accesibilitate

Austria are cel mai tânăr premier din lume. Conservatorii și Verzii intră împreună la guvernare


Sebastian Kurz

Verzii din Austria au votat sâmbătă în favoarea intrării la guvernare alături de Partidul Popular (OeVP), deschizând drumul pentru prima dată unei astfel de coaliţii la nivel naţional, potrivit Reuters.

O largă majoritate de 93,18% a membrilor partidului a votat în favoarea coaliţiei, în condiţiile în care era necesară doar o majoritate simplă.

Noul guvern, care va fi condus de liderul OeVP şi fostul cancelar Sebastian Kurz, va putea depune jurământul marţi. Werner Kogler, liderul Verzilor, va deţine funcţia de vicecancelar.

Votul din cadrul partidului era ultimul obstacol pentru formarea primei coaliţii de guvernare Verzi-conservatori din Austria. O astfel de combinaţie a funcţionat în alte locuri din Europa, iar observatorii vor să vadă ce rezultate va avea în Austria, notează DPA.

Coaliţia îşi doreşte ca Austria să joace un rol de pionierat în Europa, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea schimbării climatice. Conform acordului de coaliţie, ţara ar urma să devină neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2040.

Alte prevederi ale programului sunt creşterea preţului curselor aeriene prin introducerea unei taxe de mediu şi interdicţia portului burqa pentru fetele sub 14 ani.

Kurz, în vârstă de 33 de ani, se va întoarce la cancelarie după eşecul coaliţiei anterioare cu formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe). Sebastian Kurz devine astfel, pentru a doua oară, cel mai tânăr șef de guvern din lume

Coaliţia lui Kurz cu FPOe s-a prăbuşit în luna mai din cauza unei înregistrări video în care liderul formaţiunii, Heinz-Christian Strache, discută despre posibile acorduri în materie de infrastructură şi media cu o femeie care se dă drept o finanţatoare politică din Rusia

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG