Linkuri accesibilitate

Austria investighează uciderea unui azilant cecen drept un posibil asasinat politic


Locul în care azilantul cecen a fost ucis într-o suburbie a Vienei
Locul în care azilantul cecen a fost ucis într-o suburbie a Vienei

Poliția austriacă cercetează dacă uciderea unui azilant cecen în aproprierea capitalei Viena în weekend a fost un asasinat politic sau o crimă legata de crima organizată.

Poliția a arestat doi ruși din Cecenia ca parte a unui anchete ample privind crima ce a avut loc pe 4 iulie. Victima a fost prezentată de anchetatori doar ca un rus de 43 de ani.

Presa locală a arătat că victima a fost împușcată mortal de cinci ori în afara unei service auto din apropierea unui centru comercial din suburbia Gerasdorf de lângă Viena.

Deși poliția austriacă nu a numit victima, surse din diaspora cecenă au spus pentru serviciul rus al Europei Libere că victima este Mamikhan Umarov. El s-a stabilit în Austria în 2005 și a primit azil doi ani mai târziu.

Umarov, cunoscut și ca și Anzor al Vienei și care și-a luat pseudonimul de Martin Beck, era un fost luptător separatist cecen și critic al liderului cecen Ramzan Kadirov.

Poliția austriacă a afirmat că i-a oferit bărbatului protecție, dar el a refuzat.

Principalul suspect, identificat de Europa liberă drept Sarali Akhtaev, a fost capturat de poliție la câteva ore după câteva ore la o distanță de 200 de kilometri de capitală, în Linz, după o urmărire de amploare.

Poliția a arestat și un al doilea bărbat, identificat de Europa Liberă drept Salman Magamadov, care era inițial considerat un martor.

Ambii sunt cetățeni ruși cu origini cecene care au primit azil după ce au venit în Austria la începutul anilor 2000.

Un serviciu regional de inteligență și anti-terorism investighează cazul. Roland Scherscher, liderul agenției anti-terorism, spune că un motiv politic sau un scandal ar putea fi în spatele crimei.

În interviuri și în postări pe rețelele sociale, Umarov a spus că a fost un mercenar și că a servit la finalul anilor '90 în serviciul de securitate în fostul serviciu al fostei de factor stat independent cecen al Ichkeriei.

Umarov a acuzat des forțele de securitate ruse că au condus asasinate ale foștilor separatiști ceceni în state europene, și, în unele ocazii, a postat că are înregistrări audio cu oficiali care discută asemenea comploturi.

În februarie, și-a creat propriul canal pe platforma Youtube, postând 30 de videoclipuri pentru urmăritorii luni, ultimul pe 2 iulie. Majoritatea lor, toate fiind distribuite în cecenă, se încheie cu insulte la adresa liderului cecen Kadirov sau a familiei și asociațiilor lui.

Umarov trebuia să fie unul din martorii cheie în ancheta ucrainiană privind tentativa de asasinat din octombrie 2017 care l-a vizat pe Adam Osmayev, un comandat cecen care a luptat împotriva separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei, dar nu a fost lăsat să intre în Ucraina. Soția lui Osmayev, Amina Okuyeva, a fost ucisă în urma atacului din Kiev.

În jurul aceleiași perioade cu tentativa de asasinat, parlamentarul Ihor Mosychuk din partea formațiuni naționaliste de opoziție Partidul Radical, a fost ținta unui atac cu bombă care a ucis alte două persoane și l-a rănit pe el, în Kiev.

Umarov era în contact cu parlamentarul și l-a avertizat înainte să aibă loc acest atac.

Organizațiile pentru drepturile omului îl acuză pe Kadirov, care conduce Cecenia din 2007, de numeroase abuzuri, inclusiv răpirea, torturarea, uciderea în afara legii, dispariția, uciderea la comandă a rivalilor politici și personali atât în Rusia cât și în străinătate.

Publicația austriacă Kurier a scris că poliția cercetează uciderea lui Umarov ca un caz posibil cu posibile legături cu crima organizată sau ca o răzbunare din partea clanurilor cecene. El avea un trecut infracțional în Austria și a devenit informator al poliției. În 2017, a fost printre 22 de ceceni arestați sub acuzați privind uzul armelor în Viena. A fost legat, de asemenea, de un caz de șantaj și fraudă privind asigurarea într-un dosar privind aruncarea în aer a unei pizzerii. A fost în pușcărie până la finalul verii lui 2019, când a fost eliberat condiționat.

XS
SM
MD
LG