Linkuri accesibilitate

Autoritățile bieloruse cercetează arestarea în Rusia a fostului model Anastasia Vașukievici


Anastasia Vașukievici, Bangkok, 17 ianuarie 2019

Vașukevici a pretins că poate dovedi ajutorul dat de Kremlin lui Donald Trump în alegerile din 2016.

Anastasia Vașukievici a fost reținută pe aeroportul Șeremetievo în 17 ianuarie împreună cu alte trei persoane deportate din Tailanda.

Poliția din Moscova a spus într-o declarație oficială că Vașukievici, cunoscută în social media drept Nastia Rîbka, a fost reținută din în urma unor acuzații legate de prostituție, împreună cu alți trei oameni, între care și Aleksandr Kirilov, un sex-guru, cunoscut ca Alex Lesley.

Tailanda deportează un fost model cu presupuse legături cu Deripaska
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00

Un purtător de cuvânt al ambasadei bieloruse de la Moscova declarat agenției Interfax în 18 ianuarie că ambasada analizează informația despre reținerea lui Vașukievici și a lui Kirilov, care e și el cetățean bielorus.

Un avocat al lui Vașukievici a criticat autoritățile ruse pentru că au interogat-o pe clienta sa fără ca el să fie prezent.

Dmitri Zațarinski a spus în seara de 17 ianuarie că orice informație obținută dintr-un astfel de interogatoriu nu poate fi folosită la un eventual proces.

Pe rețelele de socializare a apărut un video care pare a arăta arestarea lui Vașukievici pe aeroportul Șeremetievo. În el se vede o femeie care strigă „nu vreau să merg nicăieri!”, în timp ce se luptă cu un grup de barbați, dintre care unul e îmbrăcat în polițist.

Nu e clar de ce a fost pusă pe un zbor către Rusia.

Anastasia Vașukievici a pretins că are înregistrări cu oligarhul rus Oleg Deripaska, în care acesta ar vorbi despre interferența în alegerile americane din 2016, fără însă să le dea publicității vreodată.

Deripaska este un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, și a avut de asemenea o relație de lucru cu Paul Manafort, fostul șef al campaniei electorale a lui Donald Trump, cercetat de consilierul special Robert Mueller și condamnat anul trecut pentru fraude fiscale și bancare.

Miliardarul rus Oleg Deripaska, imagine de arhivă
Miliardarul rus Oleg Deripaska, imagine de arhivă

În februarie 2018, activistul rus anticorupție Aleksei Navalnîi a publicat un exposé care pare să arate un fost viceprim ministru rus la bordul unui iaht al lui Deripaska, în largul coastelor Norvegiei.

Raportul lui Navalnîi, care folosește fotografii și video publicate de Vașukievici pe Instagram în 2016, pare să-l arate pe atunci vicepremierul Serghei Prihodko fiind tratat cu mare lux pe iahtul lui Deripaska. Cei doi par de asemenea să discute despre politica americană.

Vașukievici, care a fost fotografiată pe iaht, spune că avea o afacere de amor cu Deripaska.

Vașukievici și Kirilov au apărut pe prima pagină a presei mondiale când au cerut azil politic în Statele Unite în timp ce se aflau în detenție în Tailanda, iar Vașukievici a pretins că poate scoate la iveală detalii despre presupusul amestec rusesc în alegerile americane.

Deripaska, unul din oligarhii ruși supuși sancțiunilor americane, a fost în trecut asociat cu Manafort.

Vașukievici are mai mult de 120.000 de followers pe Instagram și este autoarea unei cărți despre seducerea oligarhilor.

Ea are însă probleme în justiție Rusia, după ce Deripaska a cîștigat un proces de încălcare a vieții private împotriva ei și a lui Kirilov în iulie, din cauza înregistrării video care-l arată pe Deripaska în vacanță cu Prohodko.

Între timp, un tribunal de la Moscova a prelungit în 19 ianuarie cu trei zile arestul Anastasiei Vașukevici. Vașukevici, a cărei relație cu miliardarul rus Oleg Deripaska a pus-o în centrul unui scandal geopolitic, le-a vorbit reporterilor la tribunal, i-a cerut scuze lui Deripaska și a promis că nu va publica înregistrările audio pe care a pretins că le are.

„Nastia Rîbka” rămâne în arest și îi cere scuze lui Deripaska
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

(LȘ)

Cu relatări AFP, Meduza, REN-TV, și Interfax.

XS
SM
MD
LG