Linkuri accesibilitate

Autoritățile moldovene cer Turciei să-l extrădeze pe Vlad Plahotniuc


Republica Moldova - Fostul președinte al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc
Republica Moldova - Fostul președinte al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc

Procuratura generală din Republica Moldova a anunțat marți că a primit confirmarea că Vladimir Plahotniuc este în Turcia și a cerut extrădarea acestuia.

„Acțiunea survine ca urmare a notificării oficiale, recepționate astăzi de Procuratura Republicii Moldova despre intrarea învinuitului pe teritoriul Turciei pe 10 septembrie 2020, unde s-ar afla până în prezent”, se spune într-un comunicat transmis marți de Procuratura Generală, în care se precizează că cererea de extrădare a fost semnată de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Autoritățile moldovene vor să-l judece pe Plahotniuc pe care procurorii l-au inculpat pentru spălare de bani, escrocherie, crearea și conducerea unei organizații criminale.

Interpolul a refuzat să-l dea în căutare internațională pe fostul lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizației, a anunțat Procuratura Generală de la Chișinău.

Procuratura moldoveană a anunțat la momentul respectiv, în iulie curent, că va continua să administreze probe și că va veni cu argumente suplimentare la fiecare refuz al partenerilor, pentru a-i convinge că Vladimir Plahotniuc este unul dintre beneficiarii „furtului miliardului”.

În urmă cu o lună, Procuratura Generală a Republicii Moldova a cerut autorităților competente din SUA extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere penală în Republica Moldova.

Fostul lider PD este acuzat de „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani” pentru devalizarea, în 2014, a sistemului bancar moldovenesc.

Concomitent, Procuratura Anticorupție și PCCOCS au făcut către SUA două cereri de comisie rogatorie în vederea administrării probelor necesare pentru confirmarea acuzațiilor aduse lui Vladimir Plahotniuc, identificării și indisponibilizării bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin fraudarea sistemului bancar, precizează comunicatul Procuraturii Generale.

XS
SM
MD
LG