Parlamentul European și statele membre au convenit să înființeze o nouă Autoritate Europeană a Muncii (ELA) care va proteja drepturile muncitorilor și va lansa investigații transfrontaliere în cazul unor potențiale abuzuri.
Dintre cele 13 țări care au aderat la UE în ultimele două decenii cinci nu găzduiesc nici o agenție UE - Bulgaria, Croația, Cipru, România și Slovacia - și, în consecință, ar trebui să fie cei mai puternici candidați.
Candidaturile pentru găzduirea ELA trebuie depuse în scris la Consiliul de Miniștri până pe 6 mai și vor fi publicate pe site-ul acestuia pe 13 mai, a declarat un purtător de cuvânt al UE. Comisia va evalua apoi ofertele și-i va trimite Consiliului evaluările ei nu mai târziu de 3 iunie, pentru ca votul final să aibă loc la Luxembourg pe 13 iunie, potrivit Euroactiv, citat de Rador.
Deocamdată, Cipru, Slovacia și Letonia și-au exprimat public interesul de a găzdui ELA, în vreme ce surse din guvernul bulgar au declarat pentru Euractiv că și Sofia ia în calcul să o facă. Croația își exprimase interesul, dar ulterior s-a retras pentru a sprijini Slovacia.
Surse diplomatice letone au declarat că Riga s-a decis să depună formal o ofertă în ciuda faptului că deja găzduiește Corpul Autorităților Europene pentru Comunicații Electronice (BEREC).
La Nicosia, ministrul de externe Nikos Christodoulidis a prezentat recent oferta sa ambasadorilor acreditați în Cipru.
La Bratislava, premierul Peter Pellegrini a discutat chestiunea cu Emmanuel Macron în octombrie 2018 și cu Angela Merkel în februarie 2019. Ambii au afirmat că „înțeleg” candidatura Slovaciei, dar nici unul nu a declarat explicit că o susține.
Ministrul muncii, Jan Richter, a făcut deja lobby în 19 capitale UE pentru a obține sprijin. „Informal, avem 12 voturi în favoarea noastră, iar patru [țări] ne consideră candidatura ca fiind de înaltă calitate”, a declarat el recent.
Europarlamentarul român Siegfried Mureșan (PPE) a cerut recent guvernului să intre în cursă, să pregătească o ofertă solidă și să evite greșelile pe care le-a făcut la candidatura pentru Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA).
„Țara noastră are cea mai bună șansă de a găzdui această nouă agenție, întrucât este unul dintre cei cinci membri care nu găzduiesc nici o instituție UE [...] Dintre toate acestea, România are cel mai mare teritoriu și populația ei e mai mare decât a celorlalte patru state la un loc”, a declarat Mureșan.