Linkuri accesibilitate

Cine sunt cei mai mari exportatori de arme din lume și în ce zonă fierbinte ajunge marfa lor


SUA cresc, Rusia scade iar China stagnează în domeniul exporturilor de armament.
SUA cresc, Rusia scade iar China stagnează în domeniul exporturilor de armament.

Volumul exporturilor de armament la nivel mondial a crescut cu aproape 8% în ultimii 5 ani, față de perioada precedentă. Cinci mari exportatori de arme livrează lumii 75% din total, iar Orientul Mijlociu absoarbe cea mai mare parte din marfa lor, arată cel mai recent raport SIPRI.

Cei mai mari exportatori de armament, la nivel mondial, în perioada 2014-2018, au fost SUA, Rusia, Franța, Germania și China. Aceste țări au livrat 75% din armamentul exportat în toată lumea, arată cel mai recent raport al institutului suedez SIPRI. România a avut exporturi de peste 120 de milioane de euro în 2018, prin compania Romarm. Principalul client de tehnică militară din România este SUA. Baza de date SIPRI nu include exporturile românești, pentru că nu acoperă muniția, armele mici și componentele de tehnică militară, lucruri pe care România le exportă cu precădere.

SUA își păstrează supremația în acest domeniu. Exporturile americane de armament au crescut în perioada 2014-2018 cu 29% față de perioada precedentă de 5 ani. Peste jumătate din aceste exporturi americane au mers către state din Orientul Mijlociu. Principalii clienți de armament american sunt Arabia Saudită, Australia și Emiratele Arabe Unite.

„SUA și-au consolidat poziția de cel mai mare furnizor de arme din lume. SUA au exportat arme în 98 de țări în ultimii cinci ani; aceste comenzi au inclus deseori armament avansat, cum ar fi avioane de luptă, rachete cu rază scurtă de acțiune și balistice și un mare număr de bombe ghidate”, a declarat Aude Fleurant, directoarea programului de armament și cheltuieli militare de la SIPRI.

În timp ce SUA și-au mărit avansul de lider mondial al exportului de arme, Rusia a pierdut din piață, deși rămâne în topul celor mai mari cinci exportatori. Exporturile de arme de la Moscova au scăzut cu 17% în ultimii 5 ani, față de perioada similară precedentă, mai ales din cauza reducerilor de importuri dinspre India și Venezuela. Chiar și așa, India își importă aproape 60% din armament din Rusia. Ceilalți mari clienți de armament rusesc sunt China și Algeria.

În timp ce UE exportă doar 27% din armele livrate la nivel global, cu Germania și Franța ca principali exportatori, China și-a încetinit exporturile de arme. Acestea au crescut cu mai puțin de 3% în ultimii 5 ani, față de perioada precedentă. Anterior, exporturile de armament ale Chinei explodaseră: între 2004-2008 și 2009-2013, acestea crescuseră cu aproape 200%. Principala piață de desfacere a armamentului chinezesc este Pakistanul, urmat de Bangladesh și Algeria.

Țările care și-au crescut cel mai mult exporturile de arme sunt însă Cehia, cu 472%, și Portugalia, cu 457%. România și contractul pentru cele 12 avioane F-16 sunt principalul motiv pentru creșterea exporturilor portugheze de arme, în timp ce principala piață de desfacere pentru armele Cehiei este Irak.

Unul dintre cele mai importante contracte de armament ale Cehiei a fost cel cu Irak, unde a livrat 60 de tancuri de tip sovietic, T-72M1 la mâna a doua, mai multe avioane de antrenament, precum și amfibii de infanterie BMP-1, tot la mâna a doua.

Top 25 exportatori de armament la nivel mondial
Top 25 exportatori de armament la nivel mondial

Alte state care și-au crescut foarte mult exporturile de arme în ultimii 5 ani sunt Israel (60%), Coreea de Sud (94%) și Turcia (170%).

Principala piață de desfacere pentru armamentul la nivel global este Orientul Mijlociu. Importurile făcute de țări din această zonă, în perioada 2014-2018, au crescut cu aproape 90%. Cel mai mare importator de armament la nivel mondial este Arabia Saudită, acesta fiind și principalul client de armament al SUA. Importurile saudite de arme au crescut cu peste 190% în ultimii 5 ani.

Sunt însă state din Orientul Mijlociu care au cumpărat și mai multe arme decât saudiții. Egiptul, al treilea mare importator de arme la nivel mondial, și-a crescut importurile cu peste 200%. Israelul a crescut chiar și mai mult, cu peste 350%. Qatar a importat cu 225% mai multe arme în ultimii 5 ani decât anterior, iar Irakul cu 139%.

XS
SM
MD
LG