Linkuri accesibilitate

Galerie foto | Cum a căzut Afganistanul în zece zile

Președintele american Joe Biden a anunțat pe 14 aprilie 2021 retragerea completă a trupelor din Afganistan, un plan considerat de mulți a fi mai degrabă abstract până în acel moment. În timp ce armata americană a început să plece, talibanii, care conduceau țara înaintea invaziei americane, au început ofensiva.
Odată ce au părăsit baza militară Bagram pe 2 iulie, americanii erau ca și plecați din țară. Talibanii au început să preia controlul mai multor districte, dar nu stăpâneau niciun oraș major. Situația s-a schimbat dramatic cu o lună mai târziu.
Pe 6 august, talibanii au cucerit orașul Zaranj, prima capitală regională care a căzut în mâinile lor de câțiva ani. Apoi au căzut alte orașe, inclusiv orașul nordic Kunduz.
Evenimentele accelerează pe 13 august, când patru capitale provinciale cad în mâinile talibanilor. Printre ele se numără și al doilea cel mai mare oraș din țară, Kandahar. Ismail Khan, comandant militar care stăpânea orașul Herat și lupta împotriva talibanilor, este capturat.
Cad pe 14 august orașele Mazar-i-Sharif și Pul-e-Alam, iar pe 15 august talibanii cuceresc și Jalalabad. Capitala este înconjurată. În aceeași zi, talibanii intră în Kabul, președintele fuge din țară, și diplomații se înghesuie să părăsească orașul. Războiul, spun talibanii, s-a terminat pe 15 august.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG