Linkuri accesibilitate

Avertisment OMS împotriva ”pașapoartelor de imunitate” : Nu există nicio dovadă că boala nu poate fi contactată a doua oară


Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat sâmbătă în ce privește emiterea ”pașapoartelor de imunitate” sau de ”certificate fără risc” persoanelor care au fost infectate, spunând că nu există în acest moment ”nicio dovadă” că oamenii care au fost infectați cu COVID 19 nu se pot infecta pentru a doua oară.

Emiterea ”pașapoartelor de imunitate” sau de ”certificate fără risc” persoanelor care au fost infectate, ar putea în realitate să crească riscul răspândirii, spune OMS, relatează The Guardian.

De asemenea, OMS a avertizat că acuratețea și fiabilitatea testelor pentru anticorpi la coronavirus nu sunt sigure.

”Testele imprecise de imunodiagnosticare ar putea să catalogheze în mod fals persoane în două moduri. Primul este că ar putea eticheta în mod fals oamenii care au fost infectați drept negativi, iar al doilea este că oamenii care nu au fost infectați sunt fals etichetați ca pozitivi. Ambele erori au consecințe grave și vor afecta eforturile de control”, a spus agenția ONU.

OMS a spus că ”în acest moment al pandemiei, nu există dovezi suficiente cu privire la eficiența anticorpilor pentru a garanta acuratețea unui pașaport de imunitate sau al unui ”certificat fără risc”.

Oamenii vor presupune că sunt imuni la o a doua infecție și ar putea ignora sfaturile autorităților de sănătate publică, potrivit OMS.

La ora actuală se discută tot mai mult despre certificatele de imunitate - înscrisuri oficiale (eventual digitale) care ar trebui să garanteze tuturor că deţinătorul este imunizat şi nu transmite virusul.

Unele dintre primele discuţii au avut loc în Marea Britanie. Guvernul ar putea acorda paşapoarte de imunitate britanicilor care au contractat virusul şi s-au recuperat, astfel încât să poată reintra în economie, a scris The New York Times.

Cercetători din Germania pregătesc în prezent un studiu în masă cu privire la câte persoane sunt deja imune la virusul Covid-19, permițând autorităților să emită în cele din urmă permisele pentru a excepta lucrătorii de la măsurile restrictive existente în prezent.

Studiul ar implica testarea sângelui a peste 100.000 de voluntari pentru anticorpi Coronavirus de la mijlocul lunii aprilie. Testul va fi apoi repetat la intervale regulate pe un eșantion cumulat mai mare de populație, pentru a urmări progresul pandemiei.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG