Linkuri accesibilitate

Avertismentul lui Iohannis: Măsurile exagerate pot dăuna transportului mărfurilor


Necorelarea, între statele membre, a măsurilor luate în interiorul Uniunii poate dăuna transportului mărfurilor, a spus marți președintele Klaus Iohannis în prima sa videoconferință cu guvernul pe tema gestionării COVID-19.

„Prin necorelare, prin anumite măsuri câteodată puțin exagerate, este din ce în ce mai evident că transportul mărfurilor în Uniunea Europeană are de suferit. Acest lucru va fi abordat astăzi în videoconferința pe care o voi avea în această seară cu ceilalți membri din Consiliu (...). Economia europeană nu poate să funcționeze fără transport și acest lucru ne este clar tuturor”, a spus președintele Klaus Iohannis în prima sa videoconferință cu guvernul după decretarea stării de urgență.

Președintele a spus că acesta va fi mesajul pe care-l va adresa omologilor săi în videoconferința membrilor Consiliului European din această seară.

Klaus Iohannis spune că despre acest lucru și despre limitarea turismului, mai ales a celui medical, a discutat marți dimineață cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Am avut în această dimineață o discuție telefonică cu doamna von der Leyen, Președinta Comisiei Europene, și am discutat două chestiuni care sunt importante pentru dumneavoastră și pentru țară.

Primul lucru se referă la circulația mărfurilor în Uniunea Europeană, o chestiune care pentru noi este de mare importanță. Se constată că măsurile luate în statele membre ale Uniunii sunt diferite. Prin necorelare, prin anumite măsuri câteodată puțin exagerate, este din ce în ce mai evident că transportul mărfurilor în Uniunea Europeană are de suferit. Acest lucru va fi abordat astăzi în videoconferința pe care o voi avea în această seară cu ceilalți membri din Consiliu și, în acest sens, aștept foarte urgent de la dumneavoastră o informare, până la ora 17:30, ca să pot avea un punct de vedere consolidat în videoconferință, să știu exact unde apar astfel de blocaje care ne interesează, dacă producem și noi astfel de blocaje și cum putem să contribuim la eliminarea acestor blocaje. Economia europeană nu poate să funcționeze fără transport și acest lucru ne este clar tuturor.

Punctul doi pe care l-am discutat se referă la granițele exterioare ale Uniunii Europene. Doamna Președinte dorește să propună să limităm accesul în Uniunea Europeană a persoanelor care vin din țări terțe, adică care nu sunt parte din Uniunea Europeană și care nu pot face dovada că au o problemă urgentă de rezolvat în Uniune. Deci, nu dorim să oprim medici, de exemplu, care vor să intre în Uniune. Nu dorim să oprim diplomați care vin la serviciu. Nu dorim să oprim delegații oficiale care vin cu treburi importante. Dar dorim să limităm clar turismul și dorim să limităm clar turismul medical. Se pare că sunt tot mai multe persoane din afara Uniunii care vin în Uniune tocmai pentru că sistemele medicale de la noi sunt relativ bune.

Aceste chestiuni le vom discuta. Preliminar am spus doamnei Președinte că noi suntem, în principiu, de acord cu aceste măsuri la granița externă a Uniunii și România are capacitatea să impună această măsură la granița noastră”, a spus Klaus Iohannis.

XS
SM
MD
LG