Linkuri accesibilitate

Avertismentul președintei Comisiei Europene: Se înmulțesc fraudele cu vaccinuri


Preșeidintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Preșeidintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Comisia Europeană este decisă să combată fraudele, în creștere, cu vaccinuri anti-Covid și e mai decisă ca oricând să-i tragă la răspundere pe cei responsabili, a declarat miercuri Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

„Într-o criză ca asta vor exista mereu persoane care încearcă să profite de problemele altora", a declarat miercuri Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă. Ea a pus sub semnul întrebării oferta de vaccin anti-Covid a Rusiei, în condițiile în care propria sa populaţie nu a fost vaccinată într-o proporţie care să facă credibil vaccinul.

„Ne întrebăm în continuare de ce Rusia oferă, teoretic, milioane şi milioane de doze deşi nu a realizat progrese suficiente în vaccinarea propriilor cetăţeni. Asta este o întrebare la care ar trebui să se răspundă", a mai spus Ursula von der Leyen, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Şi vedem un număr în creştere de fraude şi tentative de fraudă" legate de vaccinuri anti-COVID, a adăugat von der Leyen.

„Luptăm împotriva acestui trend", a precizat ea, adăugând că Oficiul European de Luptă Antifraudă le oferă statelor membre consiliere privind modul în care pot identifica fraudele.

Preşedinta Comisiei Europene a spus că poate fi extrem de riscant să cumperi vaccinuri oferite de comercianţi de pe piaţa neagră pentru că nu există nicio garanţie că lanţul frigorific pentru transportul acestora de la fabrică până la momentul administrării a fost respectat.

Ea a confirmat miercuri că Rusia nu a solicitat până în prezent Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) autorizarea comercializării vaccinului Sputnik V în UE, relatează agenţia EFE.

''Nu ştim dacă în viitor vor cere o autorizaţie de comercializare, dar până în acest moment nu au făcut-o'', a spus Von der Leyen, după confuzia din ultimele zile pe acest subiect.

Ea a menţionat că, dacă Rusia va formula o astfel de solicitare, ''va trebui să prezinte toate datele de care dispune şi să urmeze toată procedura de examinare'', la fel cum au făcut Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, ale căror vaccinuri anti-COVID-19 au primit din partea EMA autorizaţia de comercializare condiţionată, precum şi Janssen, care a formulat marţi cererea oficială pentru această autorizaţie.

Mai mult, adaugă şefa Comisiei Europene, întrucât vaccinul Sputnik V „nu este produs în Europa (...), va trebui să efectuăm inspecţii în centrele de producţie”, pentru a garanta respectarea standardelor de securitate stabilite de autorităţile comunitare.

Von der Leyen a amintit că producătorii de vaccinuri din Europa „au fost nevoiţi să retragă loturi de vaccinuri pentru că procesul de producţie nu era stabil şi nivelul de siguranţă nu era cel dorit''.

Ungaria este de săptămâna trecută prima ţară din UE care a început să folosească vaccinul Sputnik V, din care a comandat două milioane de doze care urmează să fie livrate pe parcursul a trei luni, cantitate suficientă pentru a vaccina un milion de persoane. Slovacia şi Croaţia sunt la rândul lor în tratative pentru o posibilă achiziţie a acestui vaccin.

Pentru moment, în afară de Rusia, vaccinul Sputnik V mai este produs în Kazahstan, India, Coreea de Sud şi Brazilia. Potrivit rezultatelor publicate pe 2 februarie în revista medicală The Lancet şi validate de experţi independenţi, acest vaccin este eficient în proporţie de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale COVID-19.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG