Linkuri accesibilitate

Discuții la Paris despre furnizarea de avioane de luptă Ucrainei


Ucraina cere statelor occidentale să îi furnizeze avioane de luptă F-16 pentru a face față Rusiei.
Ucraina cere statelor occidentale să îi furnizeze avioane de luptă F-16 pentru a face față Rusiei.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat că Polonia este dispusă să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16. Andriy Yermak a scris pe Telegram că Ucraina a primit „semnale pozitive” de la Varșovia cu privire la furnizarea de avioane.

În același timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki a precizat într-o conferință de presă că țara sa va acționa doar după ce se va consulta cu ceilalți aliați ai NATO.

Ucraina încearcă în această perioadă să îi convingă pe partenerii occidentali să îi furnizeze avioane de luptă pe care să le folosească în războiul împotriva Rusiei, la scurt timp după ce Germania și SUA au promis Kievului tancuri moderne.

Ministrul apărării ucrainean este așteptat marți la Paris, unde se va întâlni cu președintele Emmanuel Macron, scrie Reuters. Una dintre temele discutate va fi cea a avioanelor de a patra generație dorite de Ucraina.

La fel ca Polonia, Franța pare și ea dispusă să accepte o astfel de solicitare din partea Kievului. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni reporterilor, la Haga, că „prin definiție, nimic nu este exclus” când vine vorba de asistență militară.

Macron a subliniat că orice astfel de mișcare va depinde de mai mulți factori; Ucraina va trebui să promită că avioanele nu vor atinge pământul rusesc, în așa fel încât conflictul să nu degenereze.

Remarcile liderului francez au venit înainte ca președintele american Joe Biden să ofere un răspuns tranșant pe acest subiect.

Întrebat luni la Casa Albă dacă Statele Unite vor furniza F-16 Ucrainei, Biden a spus reporterilor: „Nu”.

Reacția lui Biden a venit la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a intensificat atacurile din estul țării.

Răspunsul Moscovei vine după ce Germania și SUA au promis Ucrainei tancuri grele, Leopard 2, respectiv Abrams, la finele unui blocaj diplomatic care a durat câteva săptămâni.

La rândul lor, Australia și Franța au convenit asupra unui acord pentru fabricarea și furnizarea în comun a mii de obuze de artilerie armatei ucrainene, au anunțat luni miniștrii apărării și de externe ai celor două țări.

Acordul, „în valoare de câteva milioane de dolari (australieni)”, a fost anunțat după discuții bilaterale de la Paris care au vizat resetarea relației dintre cele două țări grav afectate de afacerea Aukus din 2021, scrie The Guardian.

Un prim transport de obuze de 155 mm din stocurile existente este de așteptat să fie livrat la Kiev în următoarele două luni.

Vreți să citiți mai multe știri și articole de acest tip? Abonați-vă AICI la newsletter-ul Europa Liberă, „3 minute”.
  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG