Linkuri accesibilitate

Avioane SUA și canadiene au urmărit bombardiere rusești și chineze în apropiere de Alaska


Bombardier strategic Tu-95MS al forțelor aeriene ruse în timpul unei misiuni. 15 februarie 2023.
Bombardier strategic Tu-95MS al forțelor aeriene ruse în timpul unei misiuni. 15 februarie 2023.

Comandamentul nord-american de apărare aerospaţială (NORAD) a urmărit miercuri două bombardiere ruseşti şi două chineze care zburau în apropiere de Alaska. Este prima dată când aeronave ale celor două ţări au fost urmărite în timp ce operau împreună în această zonă.

Bombardierele au rămas în spaţiul aerian internaţional în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska şi „nu au fost considerate o ameninţare”, potrivit unui comunicat al NORAD, citat de Reuters

Două din bombardierele urmărite au fost TU-95 Bear, ale forțelor aeriene rus, și două chinezești, H-6. Avioanele nu au intrat în spaţiul aerian suveran al SUA sau Canadei, a precizat NORAD.

Interceptarea a fost realizată de avioane de luptă americane F-16 şi F-35 şi de avioane de luptă canadiene CF-18. Avioane de sprijin au făcut, de asemenea, parte din operaţiunea de interceptare.

Zborurile ruseşti în zona de identificare a apărării aeriene din Alaska nu sunt neobişnuite.

În mai, Rusia a zburat cu patru aeronave în această zonă, acțiuni despre care NORAD a transmis atunci că „se întâmplă în mod regulat”.

Zona nord-americană de identificare a apărării aeriene americane e o zonă de dincolo de spațiul aerian american și canadian în care aceste țări solicită identificarea aeronavelor, din motive de securitate națională.

Noutatea este prezenţa avioanelor chineze.

În timp ce armata rusă este activă de mult timp în Pacificul de Nord, China a apărut ca un nou actor în ultimii ani, pe măsură ce forțele sale navale și aeriene ale Beijingului se extind.

Nave militare chineze au apărut cel mai recent în apele internaționale din apropierea Alaskăi la jumătatea lunii iulie, când Garda de Coastă a reperat patru nave în Zona Economică Exclusivă a SUA.

În replică la anunțul NORAD, ministerul rus al Apărării a transmis că bombardierele rusești și chineze au realizat o patrulare comună deasupra estului îndepărtat al Rusiei și deasupra Mării Bering, în apropiere de Alaska.

Ministerul a precizat că bombardierele au rămas în spațiul aerian internațional, adăugând că „în anumite etape ale rutei, grupul de aviație a fost însoțit de avioane de luptă ale țărilor străine”.

Moscova a precizat că patrula face parte dintr-un „plan de cooperare militară pentru 2024 și nu este îndreptată împotriva țărilor terțe”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG