Linkuri accesibilitate

SUA donează României o aeronavă militară C-130H2 Hercules


Un avion C130 Hercule al armatei americane, similar cu cel donat Forțelor Aeriene Române.
Un avion C130 Hercule al armatei americane, similar cu cel donat Forțelor Aeriene Române.

Forțelor Aeriene Române au primit gratuit un avion militar de transport de tip C-130H2 Hercules, oferit de SUA prin Programul Excess Defense Articles, care permite transferul echipamentului militar al americanilor către țările prietene și aliate.

Livrarea aeronavei C-130H2 Hercules s-a realizat pe 15 septembrie, a transmis Ministerul Apărării Naționale (MApN), într-un comunicat de presă.

În perioada 17 – 29 septembrie, echipa mobilă de antrenament americană (U.S. Mobile Training Team) a desfășurat antrenamente în Baza 90 Transport Aerian împreună cu echipajul românesc, au mai transmis reprentanții MapN.

C-130H Hercules este o aeronavă de transport care poate îndeplini misiuni diverse, cum ar fi transportul aerian, evacuare medicală, asistență umanitară și ajutor în caz de dezastru.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare patru aeronave de transport C-130 B și două aeronave C-130 H (ultima primită în anul 2021).

Comandorul Emil Tecuceanu, comandantul Bazei 90 Transport Aerian, a transmis că „programul C-130H Hercules are o importanță capitală atât pentru Forțele Aeriene Române, cât și pentru Forțele Armate ale României, în integralitate.

„Avionul C-130 Hercules are o istorie bogată, perfecționată prin misiuni de transport începând cu anul 1996, când modelele C-130B au fost integrate în flota de transport. Cu o experiență vastă de zbor de 19 ani în Afganistan, începând de la Operațiunea Enduring Freedom și extinzându-se în continuare în misiuni în Irak, Mali, Balcani, precum și în diferite zboruri naționale și internaționale, Escadrila 901 a Forțelor Aeriene a demonstrat fără îndoială curajul, eficacitatea și contribuția sa neprețuită în misiuni.”

Până la finalul anului 2023, România va mai primi încă o aeronavă tip C-130H2, în cadrul Programului Excess Defense Articles.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG