Linkuri accesibilitate

Un avion cu 132 de oameni la bord s-a prăbușit în China. Oficial: Nu există semne de viață


Imagine de arhivă cu avioane Boeing 737 aparținând China Eastern Airlines, pe aeroportul din Taiyuan, provincia Shanxi.
Imagine de arhivă cu avioane Boeing 737 aparținând China Eastern Airlines, pe aeroportul din Taiyuan, provincia Shanxi.

Un avion Boeing 737 s-a prăbușit luni dimineață în China. 132 de persoane se aflau la bordul aeronavei care aparținea companiei China Eastern Airlines.

Un avion de pasageri Boeing 737 al companiei China Eastern s-a prăbușit, luni dimineață, în sudul Chinei.

La bord se aflau 132 de persoane - 123 de pasageri și nouă membri ai echipajului - potrivit anunțului ulterior făcute de Autoritatea de reglementare a aviației civile din China, relatează CNN. Știrea publicată inițial de presa de stat din China menționa 133 de persoane.

Un oficial care a participat la acțiunile de căutare a declarat ulterior că avionul s-a dezintegrat și a provocat un incendiu, în timp ce un alt oficial citat de cotidianul People's Daily a spus că nu există niciun semn de viață printre resturile aeronave, transmite Reuters.

Zborul MU5735, prăbușit luni, a decolat din Kunming la ora locală 13:11 și trebuia să ajungă la Guangzhou la ora 15:05. Site-urile de urmărire a zborurilor relatează că avionul a zburat puțin peste o oră și se apropia de destinație când s-a prăbușit în Wuzhou.

Avionul a intrat în picaj brusc, la viteza de 842 km/h în timp ce se afla la altitudinea de croazieră, potrivit datelor FlightRadar24.com. Datele sugerează că avionul s-a prăbușit în decurs de un minut și jumătate.

Motivul accidentului aviatic nu este încă cunoscut și nu sunt informații cu privire la eventuali supraviețuitori.

Compania aviatică China Eastern nu a publicat deocamdată vreo reacție, dar și-a schimbat logo-ul de pe contul său Weibo în gri, relatează BBC.

Președintele chinez, Xi Jinping, a cerut să se facă un „efort total” în cadrul operațiunii de salvare și să fie investighate potențialele pericole privind siguranța zborurilor, transmite Associated Press.


Informația cu privire la prăbușirea zborului MU5735 a fost anunțată inițial de postul chinezesc de televiziune CCTV. Potrivit presei de stat din China, Departamentul de gestionare a situațiilor de urgență a demarat căutările.

Imagini încă neconfirmate oficial, publicate pe Twitter, arată avionul prăbușit în flăcări, pe versantul unui munte.

Avionul Boeing 737 este unul dintre cele mai populare din lume pentru zborurile pe distanțe scurte și medii.

China Eastern - unul dintre cei trei mari transportatori aerieni din China - operează mai multe versiuni, inclusiv 737-800 și 737 Max, relatează Associated Press.

Versiunea 737 Max a fost reținută la sol la nivel mondial după două accidente mortale. Autoritatea de reglementare a aviației din China a autorizat repunerea în funcțiune a acestui tip de avion la finalul anului 2021, fiind de altfel ultima piață majoră care a permis zbourile cu 737 Max.

BBC mai relatează că ultimul accident aviatic major din China a avut loc în august 2010, când un zbor de la Harbin s-a prăbușit în Yichun, provocând moartea a 42 de persoane.

Știre în curs de actualizare.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG