Linkuri accesibilitate

Un avion militar rusesc s-a prăbușit. Moscova spune că cele mai multe victime sunt prizonieri de război ucrainieni


Prăbușirea avionului a fost surprinsă cu un telefon mobil de un martor ocular.
Prăbușirea avionului a fost surprinsă cu un telefon mobil de un martor ocular.

Un avion de transport militar rusesc Ilyushin-76 s-a prăbușit în regiunea Belgorod, în sudul Federației Ruse, la granița cu Ucraina.

La bord se aflau cel puțin 74 de persoane.

Printre acestea, 65 de prizonieri de război ucraineni, șase membri ai echipajului și alte trei persoane.

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat miercuri că toate persoanele aflate la bordul unui avion militar de transport care s-a prăbușit în regiune în cursul zilei de miercuri, au murit, relatează Reuters.

Ministerul rus al Apărării a declarat anterior că la bordul avionului de transport Il-76 se aflau 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie schimbați cu prizonieri ruși.

Agențiile de presă rusești, care citează Ministerul Apărării de la Moscova, au confirmat că cele mai multe victime sunt prizonieri de război ucraineni.

Și agenția de știri Ria Novosti a declarat că printre cei aflați la bord se aflau militari ucraineni capturați de Rusia în timpul războiului.

Guvernatorul regional Viaceslav Gladkov a declarat că are cunoștință de un „incident”, dar nu a oferit alte detalii.

Kievul nu a comentat dacă la bord se aflau deținuți ucraineni, dar Andrei Yusov de la Departementul de Informații a confirmat pentru serviciul ucrainean al Europei Libere că un schimb de prizonieri era programat pe 24 ianuarie și că, în prezent, el „nu va mai avea loc”.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare a arătat un avion care s-a prăbușit în apropierea satului Yablonovo, urmat de o explozie, în jurul orei locale 11:00.

Nu se cunosc, până la acest moment, cauzele prăbușirii aeronavei.

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat că Kremlinul este la curent cu accidentul, dar a refuzat să ofere alte detalii.

Surse din Statul Major al Ucrainei citate de The Guardian arată că forțele armate ale acesteia au doborât avionul militar rus Ilyushin-76 care s-a prăbușit în această dimineață la Belgorod.

Informația nu a putut fi verificată independent.

Potrivit ziarului Ukrainskaya Pravda, care citează surse din apărare, avionul livra rachete antiaeriene S-300 folosite în recentele atacuri devastatoare asupra Harkovului, al doilea oraș al Ucrainei.

Optsprezece persoane au murit marți într-un val de lovituri rusești, inclusiv o fetiță de nouă ani și mama ei, îngropate sub dărâmături în apartamentul lor din Harkov.

Știre în curs de actualizare

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG