Linkuri accesibilitate

Avionul care s-a prăbușit în Grecia transporta armament din Serbia în Bangladesh. Opt oameni au murit


Resturi la locul prăbușirii avionului cargo Antonov An-12, în apropiere de Kavala, Grecia. Aeronava se afla în proprietatea unei companii ucrainene.
Resturi la locul prăbușirii avionului cargo Antonov An-12, în apropiere de Kavala, Grecia. Aeronava se afla în proprietatea unei companii ucrainene.

Un avion cargo Antonov operat de o companie aeriană ucraineană s-a prăbușit sâmbătă seară, în jurul orei 23:30, în apropiere de orașul Kavala din nordul Greciei, au anunțat autoritățile din această țară.

Toți cei opt membri ai echipajului de la bordul Antonov An-12 au murit. Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a declarat că toți erau cetățeni ucraineni.

Primarul din localitatea Pangeo, Filippos Anastasiadis, a declarat că avionul transporta „materiale periculoase”, iar presa de stat a relatat că în aer se simțea un miros toxic.

Potrivit presei elene, avionul cargo călătorea din Serbia spre Iordania și ceruse autorizație pentru a efectua o aterizare de urgență pe aeroportul Kavala din apropiere.

Martorii citați de presa greacă au spus că aeronava cobora rapid în flăcări și că au auzit explozii timp de două ore după prăbușire.

Epava avionului Antonov An-12. Resturile ar fi împrăștiate pe o rază de sute de metri, iar zona a fost izolată.
Epava avionului Antonov An-12. Resturile ar fi împrăștiate pe o rază de sute de metri, iar zona a fost izolată.

Ca măsură de precauție, din cauza mirosului puternic emanat de la locul prăbușirii, autoritățile le-au spus locuitorilor din cele două localități cele mai apropiate de locul accidentului să țină ferestrele închise toată noaptea, să nu iasă din case și să poarte măști.

O mare desfășurare de pompieri, ambulanțe și poliție s-a deplasat inițial în zonă, înainte de a se retrage și de a ordona jurnaliștilor și localnicilor să plece imediat.

Un pompier a declarat că doi colegi au fost duși la spital cu dificultăți de respirație.

Duminică dimineață, un oficial al brigăzii de pompieri a declarat reporterilor că pompierii „au simțit că le ardeau buzele” și că în aer plutea praf alb.

„Nu știm ce ne-a afectat”, a declarat coordonatorul brigăzii de pompieri, Marios Apostolidis.

Televiziunea ERT a anunțat că specialiști ai armatei și experți în explozibili s-au deplasat la locul accidentului.

Avionul An-12, o aeronavă cu turbopropulsie de fabricație sovietică, era operat de compania de transport de marfă Meridian.

Ministru din Serbia: Avionul transporta arme și mine către Bangladesh

Ministrul sârb al Apărării a declarat duminică dimineață că avionul transporta peste 11 tone de armament din Serbia în Bangladesh.

„Avionul transporta 11,5 tone de produse fabricate de industria noastră de apărare. Cumpărătorul a fost Ministerul Apărării din Bangladesh”, a declarat Nebojsa Stefanovic.

El a precizat că încărcătura includea obuze de mortier pentru iluminare și obuze de antrenament.

Ministrul a adăugat că încărcătura avionului era deținută de compania sârbă Valir, o societate comercială înregistrată pentru a desfășura activități de comerț exterior cu echipamente militare de armament și alte produse de apărare.

O sursă de rang înalt din cadrul Comisiei de reglementare a aviației civile din Iordania (CARC) a negat rapoartele inițiale potrivit cărora avionul se îndrepta spre Iordania, precizând că itinerariul includea o escală pe aeroportul internațional Queen Alia, pentru realimentare.

Articol scris în baza relatărilor Reuters, AP, AFP și dpa.

XS
SM
MD
LG