Linkuri accesibilitate

Avionul Wagner, prăbușit miercuri lângă Moscova, a apărut pe radar până în ultimele 30 de secunde


Imaginea de mai sus arată avionul prăbușit în regiunea Tver din Rusia.
Imaginea de mai sus arată avionul prăbușit în regiunea Tver din Rusia.

Avionul Embraer Legacy 600, despre care se crede că l-ar fi transportat miercuri pe șeful Wagner Evgheni Prigojin, nu a arătat niciun semn că ar fi o problemă până la o cădere abruptă în ultimele 30 de secunde, potrivit datelor de urmărire a zborului.

Rosaviatsia, agenția de aviație a Rusiei a declarat că Prigojin era una dintre cele 10 persoane aflate la bordul avionului doborât. Avionul zbura de la Moscova la Sankt Petersburg când s-a prăbușit în apropierea satului Kuzhenkino din regiunea Tver, a anunțat ministerul rus pentru situații de urgență.

La ora 15:19, aeronava a făcut o „verticală descendentă bruscă", a declarat Ian Petchenik de la Flightradar24.

În aproximativ 30 de secunde, aeronava a căzut la 3000 de metri altitudine de la peste 8.500 de metri.

„Orice s-a întâmplat, s-a întâmplat repede”, a spus Petchenik.

„Este posibil să se fi luptat (cu aeronava) după ce s-a întâmplat”, a spus Petchenik. Dar înainte de scăderea dramatică a acesteia, „nu exista niciun indiciu că ar fi fost ceva în neregulă cu această aeronavă”.

Videoclipul apărut ulterior a arătat avionul coborând rapid, cu botul îndreptat aproape drept în jos și cu un dâră de fum sau vapori în spate.

Opt morți după ce un avion s-a prăbușit în Rusia. Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, se află pe lista pasagerilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00

Autoritățile ruse au deschis o anchetă penală pentru a stabili ce s-a întâmplat. Reuters nu a putut confirma informația apărută în presa rusă cum că avionul ar fi fost doborât de una sau mai multe rachete sol-aer.

Producătorul brazilian de avioane EMBR3.SA a declarat că nu a oferit niciun serviciu sau asistență în ultimii ani avionului, care are în jur de 13 ani vechime.

Reamintim că un avion privat al mercenarilor Wagner s-a prăbușit miercuri la nord de Moscova, iar pe lista de pasageri se afla și șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin. Autoritatea aeronautică civilă a Rusiei susține că Prigojin era la bordul avionului.

Reuters a scris miercuri seară că Prigojin era pe lista celor zece persoane aflate în avionul prăbușit la nord de Moscova, dar agenția spune că nu deține nicio confirmare că șeful Wagner era la bord și fizic, nu doar pe listă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG