Acțiunile medicale cele mai urgente - transfer pacienți către spitale cu aparatură mai performantă, transport organe pentru transplant sau ajutor medical în cazuri grave provocate de COVID-19 - ar trebui realizate cu un avion rapid cumpărat de Fundația SMURD în 2012.
Numai că acest avion, achiziționat din donații și cedat Inspectoratului General de Aviație, este aproape mereu stricat. Conform datelor obținute de Europa Liberă, în 2020, timp de opt luni de la startul pandemiei COVID-19, avionul nu a putut fi folosit nici măcar o dată în intervențiile medicale.
În seara de 14 noiembrie 2020, s-a produs probabil cel mai tragic eveniment din România de la startul pandemiei provocate de noul coronavirus. Zece pacienți au murit și alți zeci au suferit traume în urma unui incendiu izbucnit la Spitalul Județean din Piatra Neamț. În unitatea medicală erau internați numai pacienți cu COVID-19.
Numărul morților putea fi mult mai mare dacă medicul Cătălin Denciu nu intra la propriu în flăcări pentru a scoate afară câțiva pacienți intubați. Când a izbucnit incendiul, medicul a intrat în salonul care ardea echipat în combinezon, iar echipamentul a luat foc.
Din păcate, doctorul a suferit arsuri pe 75% din corp și se află și acum la recuperare în Belgia, la Spitalul „Regina Astrid” din Bruxelles. Aflat imediat după incendiu într-o stare gravă, Cătălin Denciu ar fi trebuit, conform procedurilor, să fie transportat la Spitalul Floreasca din București și apoi la Bruxelles, cu avionul rapid Piper PA42 Chayenne III. Aeronavă cumpărată pentru astfel de situații de urgențe încă din 2012 de SMURD. Numai că și în acel moment, avionul era în reparații. Pentru a fi salvată viața medicului Cătălin Denciu a fost folosit un avion Spartan al Armatei Române.
Pe fondul tragediei de la Piatra-Neamț, ținând cont de comportamentul excepțional al medicului care și-a pus viața în pericol ca să își salveze pacienții, intervențiile pentru folosirea aeronavei militare s-a făcut de la cel mai înalt nivel al guvernului. Dar nu orice pacient critic are parte de asemenea atenție din partea politicienilor și oficialităților. Transportul pacienților obișnuiți trebuie să se facă cu avionul Piper.
„În anul 2020, între 22 mai și 28 decembrie, aeronava s-a aflat într-un program de mentenanță”, a transmis pentru Europa Liberă, Eugen Corneliu Fricosu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General de Aviație (IGAv) din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Inspectoratul are acum în administrare aeronava cumpărată în 2012 din donațiile strânse de Fundația SMURD.
Astfel, anul trecut avionul care trebuie să fie portstindardul serviciului de intervenții de urgențe în timpul pandemiei a efectuat doar zboruri de antrenament. „În anul 2020, după revenirea din reparații, aeronava Piper PA42 Chayenne III nr. 1121 a executat 7.05 ore de zbor constând în zboruri de verificare și de instruire pentru reluarea antrenamentului pentru acest tip de aeronavă”, ni s-a mai transmis de la IGAv.
Doctorul român își continuă și acum recuperarea în Belgia. Jurnaliștii publicației belgiene Defensie au vorbit cu Cătălin Denciu la începutul lunii martie. „Îmi amintesc că m-am trezit la terapie intensivă. Acolo am fost îngrijit de asistenți medicali și kinetoterapeuți. Pe 20 ianuarie am fost transferat la unitatea de îngrijire medie. Am reuşit treptat să mă mișc și să merg din nou. Astăzi pot deja să fac bicicletă. Încă mi-e greu să îndoi coatele. Dar merg mai departe cu recuperarea”.
Costul reparațiilor
„Contractul de mentenanța pentru acest avion a fost semnat de Inspectoratul General de Aviație al MAI și asocierea formată din Arpiem Aviation SRL și Școala Superioară de Aviație Civilă”, ni s-a precizat de la IGAv. Valoarea totală a contractului a fost de 4,01 milioane de lei, adică un milion de dolari, reprezentând:
- inspecții speciale conform manualului de mentenanță;
- servicii de schimb standard pentru motorul aeronavei;
- reparație capitală a motorului drept și de revizie generală a motorului stâng;
- înlocuire montanți de cauciuc (amortizori de vibrații) pentru ambele motoare;
- lucrări suplimentare;
Acționariatul Arpiem Aviation SRL este format, conform datelor obținute cu ajutorul aplicației termene.ro, din Peter-Alexandru Vasile - cu 90%, Radu Boriga - 5% și Luana Mihaela Vasile - cu 5%.
„Bolnav” și în 2021
După un an de stat în verificări tehnice în 2020, avionul trebuia să fie apt de zboruri încă de la începutul lui 2021. Numai ca la o lună de la terminarea reparațiilor, avionul a cedat în timpul unei misiuni de urgență. Un pacient cu arsuri grave trebuia transportat pe 28 ianuarie în Belgia. După ce a decolat, avionul a făcut o oprire în Timișoara unde piloții au constatat că avionul nu este în stare tehnic optimă pentru a termina zborul de încă o oră până la Bruxelles. Așa că pacientul a fost preluat tot de o aeronavă militară de tip Spartan.
Inspectoratul General de Aviație recunoaște că avionul a avut probleme tehnice pentru care a fost nevoie de două săptămâni de reparații: „Având în vedere funcționarea necorespunzătoare a instalației de presurizare a aeronavei, întâmpinată în data de 28 ianuarie 2021, pe parcursul executării unei misiuni de transfer în Belgia, în perioada de timp necesară identificării problemei, aprovizionarea cu piese de schimb și înlocuirea acestora a durat 14 zile”.
Bilanțul pe 2021
După ce a stat „în service" în 2020, conform datelor primite de la IGAv, aeronava a efectuat până acum, în 2021, 91 de ore de zbor, din care 44 de ore în misiuni SMURD pentru transport pacienți, vaccinuri anti Covid-19 și personal medical, precum și 47 de ore de instruire pentru reluarea antrenamentului cu acest tip pentru piloții inspectoratului.
Misiuni executate în acest an:
- 4 misiuni de transport vaccin anti COVID-19;
- 1 misiune de transport personal medical pentru tratarea persoanelor confirmate cu SARS-Cov-2;
- 3 misiuni internaționale pentru transport vaccinuri și transfer pacienți;
- 6 misiuni SMURD pentru transport pacienți;
Tragedia aviatică din Apuseni s-a produs când Piper era defect
Accidentul aviatic din Munții Apuseni (Zborul RFT111 al Școlii Superioare de Aviație Civilă) a avut loc la 20 ianuarie 2014. Atunci un avion YR-BNP executa o cursă umanitară în locul avionului Piper. YR-BNP a executat o aterizare forțată într-o zonă împădurită din Munții Apuseni la o altitudine de circa 1600 m, lângă satul Petreasa. În acest accident au murit comandantul Adrian Iovan și studenta la medicină Aurelia Ion, iar copilotul și cei patru medici au fost răniți.
„La data accidentului din Apuseni, avionul Piper se afla în revizia tehnică periodică obligatorie, fără de care nu își putea desfășura activitatea”, ne-au transmis reprezentanți ai MAI.
Rezerva și ea „bolnavă”
Pentru misiuni de transplant, între Ministerul Sănătății și Școala Superioară de Aviație Civilă există un protocol. Prin acest document, Aviația Civilă pune la dispoziție, contra cost, aeronave pentru misiunile de transplant. Așa s-a întâmplat și în cazul aeronavei pilotate de Adrian Iovan.
„De menționat că avionul și elicopterele SMURD, atunci când sunt solicitate, efectuează misiunile în regim gratuit”, au precizat reprezentanții MAI în legătură cu acest incident.
După accidentul din 2014, MAI a mai intrat în posesia unui avion rapid pentru cazuri de urgență, de aceasta dată un model Cessna dotat de omul de afaceri, Ion Țiriac. Numai că și acest avion a fost defect între 2016 și 2019, iar anul trecut a afectuat numai câteva misiuni.
Achiziția avionului
„Fundația pentru SMURD” a plătit practic, în 2012, suma de 757.000 de euro pentru a cumpăra un avion de mici dimensiuni, Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat în SUA în 1981, avion ce aparținuse unei firme obscure din Linz/Austria, Red Air – cu obiect de activitate reparații instalații sanitare, de gaz, termoficare, aer condiționat. Printr-un intermediar, vânzătorul direct al avionului, Fundația SMURD l-a transformat în ambulanță aeriană de mare vitează. Potrivit informațiilor obținute de Europa Liberă, prețul de piață pentru un astfel de avion este în jur de 500.000 de euro.
„Fundația pentru SMURD”este înființată și condusă de Raed Arafat pentru a strânge fonduri de la populație, în special din donarea impozitului de 2%, fonduri destinate achizițiilor pentru serviciul public cu același nume SMURD, adică Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. Nu e clar dacă toți cei care donează 2% pentru Fundația SMURD știu că nu este vorba în mod direct despre Seviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.
Tranzacția pentru Piper
Pentru contractul privind achiziția și operaționalizarea aeronavei a fost alocat bugetul de 1.008.255 de euro, reprezentând, conform datelor obținute de Europa Liberă:
- 757.300 de euro, valoarea de achiziție a avionului SMURD ce include aeronava cu resursele existente, o serie de lucrări de îmbunătățire, 2 tărgi medicale, inscripționarea avionului etc.;
- 55.400 de euro reprezentând cursurile de pregătire ale echipei de tehnicieni de la Inspectoratului General de Aviație, ca să poată asigura mentenanța de bază a avionului;
- 22.965 de euro pentru achiziția tuturor truselor de service necesare echipei de tehnicieni;
- 6.350 de euro, asigurarea Aviation Hull „All risks” and Liability Insurance, a aeronavei;
- 97.000 de euro, pentru cursurile de pregătire ale echipei de piloți ai avionului SMURD, necesare acreditării fiecărui pilot, pentru zbor cu acest tip de avion, ce a inclus un număr de cel puțin 15 ore de zbor / pilot pentru cei 6 piloți si costul instructorului si obținerea licențelor necesare;
- 57.040 de euro, echipamente medicale necesare asigurării îngrijirilor la nivel de terapie intensivă pe durata zborului;
- 12.200 de euro, reparația unei piese defectate în perioada de instruire a piloților;
Traseul banilor și al avionului
În iulie 2013, avionul Piper PA-42 Cheyenne III era prezentat publicului. Tocmai fusese cumpărat din contribuțiile de 2% din impozitul pe venit al românilor. „Avionul de tip Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat în SUA, a fost achiziționat ca avion second-hand, cu 5.500 de ore de zbor efectuate. Ulterior, avionul a fost dotat cu aparatură medicală nouă necesară, conform standardelor europene, dar în conformitate și cu standardele existente în România pentru asigurarea terapiei intensive medicale, pentru a putea efectua misiuni umanitare de salvare a pacienților”, ne-au transmis reprezentanții „Fundației pentru SMURD”.
Oferta aleasă de Fundația SMURD pentru un avion rapid necesar intervențiilor foarte urgente a aparținut firme austriece, LKS Gmbh. Societate care la rândul său îl cumpărase tot în 2012 de la firma din Linz, Red Air - Red Doctors. LKS Gmbh a fost redenumită The Global One Gmbh, iar între 2014 și 2015, firma a purtat numele de Fly Level Gmbh.
Societatea LKS Gmbh are ca obiect de activitate montarea și repararea instalațiilor de orice tip, așa cum reiese de la Registrul Comerțului din Austria. Compania austriacă are însă ca acționar unic un SRL din România. Este vorba de Fly Level SRL, societate înființată în 2003 de Silviu Prigoană, care se numea la acel moment, Indian Media. Mai mult, numărul de contact al LKS Gmbh este cel al unei pizzerii din Linz. Apoi, Indian Media a devenit Fly Level și a fost cedată fiului Honorius Prigoană. Este momentul în care obiectul de activitate al firmei devine transport aerian.
Honorius Prigoană iese însă din acționariat în 2009, după ce un avion Fly Level s-a prăbușit, iar compania rămâne să fie controlată în acte de pilotul familiei Prigoană, brăileanul Nicu Berla, cel care deține și acum societatea.
Contactat și întrebat cum de Fundația SMURD a ales tocmai firma creată de familia Prigoană, Raed Arafat ne-a transmis că producătorul american al aeronavelor Piper a recomandat firma Fly Level din România, care joacă rolul unui dealer. Arafat susține că nu a discutat niciodată cu Silviu sau Honorius Prigoană despre acest contract.
Și Silviu Prigoană, și Honorius Prigoană ne-au transmis în legătură cu acest subiect că nu au fost impliați în tranzacțiile cu SMURD și că au ieșit din firmă cu mulți ani înainte ca avionul să ajungă să facă zboruri medicale de urgență.
Contactați de Europa Liberă, reprezentanții Red Air Austria și Fly Level SRL nu au dorit să precizeze prețul cu care s-a transferat avionul Piper de la prima către a doua societate în anul 2012, înainte de a fi cumpărat cu 750.000 de euro de Fundația pentru SMURD.