Linkuri accesibilitate

Avocații cer instanțelor și parchetelor să le spună când și unde sunt proteste


Desen de Dan Perjovschi
Desen de Dan Perjovschi

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) își exprimă profunda îngrijorare”​ privind modul în care va evolua situația din sistemul judiciar, care ar putea afecta actul de justiție, și cere șefilor de instanțe și parchete să le comunice decanilor barourilor orice schimbare apărută în derularea activității, în urma protestelor magistraților și grefierilor.

Fără a numi cauza „stării de încordare creată la nivelul întregului sistem judiciar”​, și anume posibila eliminare a pensiilor de serviciu care a stârnit protestele magistraților și grefierilor, Comisia Permanentă a UNBR cere „dialog între factorii de decizie implicați” pentru ca activitatea de judecată să fie reluată în condiții optime.

Comisia Permanentă exprimă convingerea că toți factorii implicați vor fi solidari în apărarea independenței profesionale, valoare indispensabilă a statului de drept, iar eventualele derapaje vor fi evitate de autoritățile competente, pentru a fi protejate în primul rând drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor”​, a precizat UNBR într-un comunicat de presă transmis luni.

UNBR a analizat mai multe „informări” ale avocaților care merg în instanțe legate de faptul că nu cunosc când și unde sunt proteste care afectează activitatea acestora.

„Comisia Permanentă adresează conducătorilor instanțelor/parchetelor unde sunt stabilite prin acte ale organelor de conducere schimbări în derularea activităților de judecată (sistarea temporară/reluarea activității), rugămintea de a anunța decanii barourilor, pentru ca aceștia să fie în măsură să informeze corpul avocaților, în special avocații care sunt implicați în cauze aflate pe rolul unor instanțe care nu se află pe raza teritorială a localității unde își desfășoară în mod uzual activitatea”​, este solicitarea avocaților.

Avocații mai cer ca judecătorii să aplice „în mod uniform și previzibil” măsurile adoptate de conducerile instanțelor privind programul de activitate.

Adunările generale ale mai multor instanțe și parchete din țară au decis săptămâna trecută suspendarea activității în semn de protest față de posibila eliminare a pensiilor de serviciu ale angajaților din sistemul judiciar.

Grefierii, personalul auxiliar din instanțe și parchete, au suspendat de asemenea activitatea câte două ore pe zi, fiind pregătiți de proteste mai ample dacă Parlamentul decide eliminarea pensiilor de serviciu. Grefierii mai cer și adoptarea unui mod de calcul al sporurilor care să nu le afecteze veniturile.

O întâlnire a reprezentanților grefierilor cu premierul Ludovic Orban va avea loc marți dimineață.

Camera Deputaților are programată marți o ședință, în sesiune extraordinară, în care va da un vot privind eliminarea pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor de serviciu ale magistraților.

Citește și:

XS
SM
MD
LG