Linkuri accesibilitate

Avocații nu intră timp de o zi în sălile de judecată


Pe 4 octombrie, avocații nu vor intra în sălile de judecată decât pentru cauzele urgente.
Pe 4 octombrie, avocații nu vor intra în sălile de judecată decât pentru cauzele urgente.

Pe 4 octombrie, avocații nu vor intra în sălile de judecată decât pentru cauzele urgente. Campania „O zi fără avocaţi! Ziua în care justiţia nu există” atrage atenția, potrivit Uniunii Naționale a Barourilor din România, asupra deficienţele actuale ale sistemului judiciar care afectează breasla.

Într-un memoriu Uniunea Națională a Barourilor (UNB) atrage atenția că rolul avocatului în sistemul judiciar este ignorat ceea ce conduce inclusiv la afectarea dreptului cetățenilor la apărare legală.

Printre problemele semnalate de avocați sunt cele legate de prelungirea prea mare a duratei soluționării cauzelor în justiție sau cele privind taxele de timbru prea mari care ar fi devenit o piedică în calea accesului cetățenilor la justiție.

Memoriul Uniunii Naţională a Barourilor din România a fost transmis Guvernmului, Ministerului Justiţiei, Ministerului de Interne, CSM, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General, dar şi comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor.

Avocaţii consideră că ”multe din deficienţele actuale ale sistemului judiciar pot fi remediate pe baza unei conlucrări instituţionale oneste între toţi cei implicaţi în înfăptuirea justiţiei, cu implicarea corespunzătoare a puterii legislative şi executive acolo unde este cazul, în sprijinul destinatarului actului de justiţie, care este cetăţeanul”.

Probleme semnalate de avocați

(Extrase din Memoriul publicat de Uniunea Națională a Barourilor din România)

  • Continuarea unor practici care conduc la anchete penale desfășurate împotriva avocaților în mod vădit abuziv, în scop de intimidare.
  • Înregistrarea unor întârzieri inacceptabile la plata onorariilor din oficiu pentru prestațiile executate cu precădere în faza de urmărire penală.
  • Reducerea în mod nejustificat și nemotivat sau cu o motivare pur formală a onorariilor avocaților din oficiu.
  • Reducerea cuantumului cheltuielilor de judecată reprezentând onorariul avocațial până la sume derizorii.
  • Interzicerea accesului avocaților cu telefoane mobile, tablete sau chiar laptopuri în unele unități de poliție și parchet.
  • Interzicerea posibilității avocaților ca în faza de urmărire penală să realizeze copii ale actelor din dosarul de urmărire penală cu mijloace proprii.
  • Existența unor cazuri de nerespectare a obligației legale potrivit căreia Ministerul Justiției trebuie să asigure spațiile necesare în vederea desfășurării activității avocaților în sediul instanțelor judecătorești.
  • Existența unor situații în care nu sunt respectate dispozițiile referitoare la stabilirea intervalelor orare a judecării proceselor. Nerespectarea acestor dispoziții este de natură să afecteze programul estimat al avocaților, care trebuie să fie prezenți în fața altor instanțe. Consecințele sunt păgubitoare pentru justițiabili.
  • Necomunicarea către părți și omisiunea afișării pe listele de ședință a situațiilor în care un anumit complet de judecată nu poate să își desfășoare activitatea și se impune înlocuirea acestuia cu judecători de pe lista de permanență.
  • Existența unor cazuri în care magistrații nu verifică și nu se pronunță asupra calității de avocat legal al reprezentantului unei persoane.

Pentru remedierea acestor probleme, avocaţii propun o serie de soluţii care pot veni numai în cazul unei „conlucrări instituţionale oneste între toţi cei implicaţi în înfăptuirea justiţiei, (...) în sprijinul destinatarului actului de justiţie, care este cetăţeanul”.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG