Avocatul Poporului spune că nu doar combaterea coronavirusului trebuie să preocupe autoritățile statului, „în contextul în care lipsa unor servicii medicale adecvate în această perioadă poate conduce la mai multe pierderi de vieți omenești, decât în cazul Covid-19” și „își manifestă îngrijorarea față de creșterea constantă a numărului de cazuri de rujeolă confirmate pe teritoriul României, acestea ajungând în prezent la aproximativ 20.000 de cazuri, dintre care 64 de decese.”
Renate Weber spune că, în contextul evoluției epidemiei de SARS-Cov-2, autoritățile statului să întreprindă măsuri energice și în direcția prevenirii și combaterii virusului rujeolic, având în vedere gradul de contagiozitate al acestuia și că i-a adresat o solicitare ministrului sănătății încă din data de 10 aprilie 2020.
Avocatul Poporului amintește că rujeola are anual 2 episoade de epidemie, primăvara și toamna, în prezent aflându-ne în mijlocul unui astfel de episod.
UNICEF a atras atenția că 117 milioane de copii din 37 de țări ale lumii riscă să nu beneficieze de imunizarea împotriva rujeolei din cauza condițiilor impuse de epidemia de SARS-CoV-2.
Organizația Mondială a Sănătății a formulat recomandări privind vaccinarea în timpul pandemiei cauzate de noul coronavirus, afirmând că statele trebuie să ia orice măsură este posibilă pentru a preveni pierderi de vieți ce pot fi evitate prin vaccinare.
„Să nu uităm că avem încă în evoluție o epidemie de rujeolă pe teritoriul Romaniei în care s-au înregistrat aproximativ 20.000 de îmbolnăviri și 64 de decese. Nu trebuie să lăsăm garda jos, vaccinarea de rutină trebuie să continue în această perioadă deoarece avem obligația să prevenim îmbolnăvirile de orice fel, mai mult ca oricând”, a declarat vineri Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, la debutul săptămânii europene a vaccinării.
În acest context, ministrul a reiterat susținerea pentru vaccinarea de rutină a populației.
„În plină pandemie realizăm cât de important este să existe vaccinuri pentru boli infecțioase și să le folosim în timp util pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu risc vital. Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim conștienți că există încă alte
boli transmisibile care pot afecta starea de sănătate a populației, în special a copiilor, neprotejați împotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul”, a mai spus oficialul de la Sănătate.
În acest context, Ministerul Sănătății a achiziționat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripală a copiilor cu vârste intre 6 luni si 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de vârstă.
Vaccinurile reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de prevenție împotriva bolilor infecțioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieți anual, la nivel global, spune ministerul Sănătății.
Datorită vaccinurilor boli precum variola sau poliomielita au dispărut și multe dintre bolile infecțioase, cândva fatale, iar gripa, astăzi nu mai reprezintă o amenințare.
Citește și: