Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului cere reglementarea urgentă a situației internărilor în spitalele COVID-19


Avocatul Poporului, Renate Weber
Avocatul Poporului, Renate Weber

Avocatul Poporului a emis o Recomandare în care solicită Ministerului Sănătății, emiterea în regim de urgență, a unei circulare către toate spitalele suport COVID-19, pentru ca acestea să reia internările şi intervențiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii.

Avocatul Poporului a primit mai multe petiții de la pacienți, aparținători ai acestora, dar și de la organizații ale pacienților, prin care aceștia și-au exprimat nemulțumirea față de interzicerea accesului în spitale pentru efectuarea procedurilor medicale complexe ce nu pot fi realizate decât în unități spitalicești, transmite instituția citată întru-un comunicat remis presei vineri.

Pe 13 mai, Avocatul Poporului i-a atras atenția Ministerului Sănătății că nu se mai justifică îngrădirea accesului pacienților în spitalele desemnate suport COVID-19, întrucât există mai mulți pacienți cu boli cronice grave pentru care urgența este imperioasă, pacienți care necesită proceduri medicale complexe, care nu se pot realiza decât în spital.

Deși apariția Ordinului nr. 961 din 29 mai 2020 prevede faptul că după încetarea stării de urgenţă, în funcţie de evoluţia epidemiologică locală, se pot relua internările şi intervenţiile chirurgicale programate, precum şi activitatea din ambulatorii, situația rămâne neschimbată în multe unități sanitare, spune Avocatul Poporului. Acest fapt duce la agravarea stării de sănătate a multor persoane, și chiar la pierderi de vieți omenești, mai precizează instituția citată.

XS
SM
MD
LG