Linkuri accesibilitate

Avocatul Poporului: Concediul medical pentru COVID să fie plătit integral


Renate Weber, Avocat al Poporului

Renate Weber a înaintat către ministerele Muncii și Sănătății o solicitare pentru includerea bolii COVID-19 în grupa bolilor infectocontagioase din categoria A, astfel încât incapacitatea temporară de muncă să fie plătită în proporție de 100%.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Ministerului Sănătății să dispună măsuri urgente pentru ca boala COVID-19 să fie inclusă în grupa bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1186/2000, și, în consecință, asiguraţii să beneficieze de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă plătită în procent de 100%. Aceasta în condițiile în care, potrivit specialiștilor, boala este extrem de contagioasă și cu o arie de răspândire foarte mare. În prezent, conform legislației în vigoare, cei aflați în incapacitate temporară de muncă din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 primesc o indemnizație plătită în proporție de numai 75%.

Demersul Avocatului Poporului a fost făcut ca urmare a articolelor apărute în presă pe această temă și se întemeiază pe prevederile art. 41 din Constituția României privind munca și protecția socială a muncii", transmite Avocatul Poporului într-un comunicat de presă.

Prevederile care reglementează modul şi durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiază persoanele cu COVID-19 se stabilesc în normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât este necesar a avea în vedere toate situaţiile care sunt prevăzute în protocolul de tratament al infecţiei cu Covid-19, astfel încât indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale şi de forma de boală, orice persoana asigurată să poată beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Prin ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 502/417/2020 au fost modificate şi completate Normele de aplicare referitoare la concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, iar Ordinul MS 414/2020 reglementează modul de instituire a măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu Covid-19.

În prezent, conform legislaţiei în vigoare, cei aflaţi în incapacitate temporară de muncă din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19 primesc o indemnizaţie plătită în proporţie de numai 75%.

Conform legii, 36 de boli se află în categoria bolilor infectocontagioase din grupa A în care statul asigură decontarea completă a concediului medical.


Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG