Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin vizitează Azerbaidjan în contextul unor relații reci Rusia - Armenia


Vladimir Putin e primit de omologul lui din Azerbaidjan, Ilham Aliyev, în timpul sosirii președintelui Rusiei la Baku, pe 18 august 2024.
Vladimir Putin e primit de omologul lui din Azerbaidjan, Ilham Aliyev, în timpul sosirii președintelui Rusiei la Baku, pe 18 august 2024.

Președintele rus Vladimir Putin a sosit duminică în Azerbaidjan pentru o vizită de stat de două zile. Serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că președintele Rusiei va discuta cu omologul său azer, Ilham Aliyev, despre relațiile bilaterale și „problemele internaționale și regionale”, transmite RFE/RL.

Unul dintre principalele subiecte de discuție e „parteneriatul și alianța strategică Rusia-Azerbaidjan”, a declarat serviciul de presă al Kremlinului.

Președintele Vladimir Putin a spus la o întâlnire cu omologul său azer că relațiile economice bilaterale sunt bune că ar trebui să se dezvolte în domenii precum energia, industria, transporturile și industria ușoară, scrie Interfax.

La rândul său, „Azerbaidjanul este gata să intensifice cooperarea cu Rusia în toate domeniile”, a declarat președintele azer Ilham Aliyev.

„Vedem o dinamică pozitivă în toate domeniile”, a președintele Azerbaidjanului.

De asemenea, ministrul azer de Externe, Jeihun Bairamov, a spus că Rusia ar putea fi un mediator bun pentru conflictul cu Armenia.

„În ceea ce privește formatul întâlnirilor [cu oficialii armeni], suntem deschiși procesului de negociere. (...) Am văzut întotdeauna Rusia ca pe o gazdă acceptabilă și suntem cu siguranță gata să folosim această platformă”, a spus el într-un interviu acordat cotidianului rus Izvestia.

Erevan și Baku negociază un tratat de pace de când Azerbaidjanul a preluat controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah în septembrie 2023, într-o ofensivă fulger.

Un aliat și partener tradițional al Rusiei, Armenia s-a îndreptat recent spre Occident și înghețarea relațiilor cu Moscova, pe care Erevanul o acuză că nu a sprijinit-o în conflictul cu Azerbaidjanul.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că intenționează săîl informeze pe premierul armean Nikol Pașinian despre rezultatele vizitei sale de stat în Azerbaidjan.

„Cu siguranță, după vizita mea în Azerbaidjan, voi comunica și cu premierul Pașinian și îi voi spune despre rezultatele negocierilor noastre”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu președintele azer Ilham Aliyev.

Putin a vizitat ultima dată Azerbaidjanul în septembrie 2018. În timpul acestei vizite, a urmărit campionatul mondial de judo și a participat la cea de-a noua sesiune plenară a forumului interregional Rusia-Azerbaidjan.

Țara din Caucaz este un partener apropiat al Moscovei, dar și un furnizor important de energie pentru țările occidentale.

Vladimir Putin se află sub un mandat de arestare de la Curtea Penală Internațională (CPI) din martie 2023 pentru „deportarea” copiilor ucraineni în Rusia, acuzație pe care Kremlinul o neagă.

În timp ce amenințarea cu arestarea a limitat călătoriile lui Putin în străinătate, Azerbaidjanul nu este semnatar al tratatului Statutului de la Roma care a înființat CPI.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG